Последни новини
Home / Законът / ЕП с голямо мнозинство гласува „за“ Истанбулската конвенция, само един български евродепутат бе „против“

ЕП с голямо мнозинство гласува „за“ Истанбулската конвенция, само един български евродепутат бе „против“

Defakto.bg

Седем български евродепутати не участваха в гласуването

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати. От българските евродепутати 6-ма дадоха вота си „за“, само един „против“,  3-ма се въздържаха, а 7 не участваха в гласуването.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.

 С това вота по документа е окончателен от страна на Европейския парламент и Съветът на ЕС може да пристъпи към приключване на присъединяването на Общността към конвенцията.
Шест години, след като ЕС подписа първия правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета и въпреки многобройните призиви на парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни членки, се казва в приетия документ.

В него се припомня, че Съдът на ЕС е потвърдил през октомври 2021 година, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към конвенцията не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутати, като призоваха останалите шест държави – България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го направят незабавно.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те, съобщи БТА.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция).

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна –  ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттегли от нея.

От българските евродепутати „за“ гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от „Обнови Европа“ – Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

„Против“ документа бе единствено Ангел Джамбазки  Европейските консерватори и реформисти.

Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването, пише БНР.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.