Последни новини
Home / Гостува ни / Мария Габриел е официалният кандидат за премиер на ГЕРБ – СДС

Мария Габриел е официалният кандидат за премиер на ГЕРБ – СДС

Defakto.bg

 

Мария Габриел е разговаряла с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от днес е в неплатен отпуск.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел, съобщи в сряда в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След откриването на пленарното заседание той взе думата от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Борисов каза, че ще изпълняват конституционните срокове. Той обясни, че тъй като Мария Габриел е действащ еврокомисар, който трябвало да присъства и на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които тя трябва да мине. Затова нашата ПГ в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер, заяви Борисов пред останалите политически сили.

Борисов добави към нейната биография, че „това, което е дадено на България и на българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста“.

Във вторник Борисов определи кандидатурата на Габриел като най -„безспорна“ . По думите му ролята му ще бъде „да се тури ред в хаоса. Да заработят еврофондовете и Планът за възстановяване, процедурите по Шенген по еврозоната да тръгнат, правосъдната реформа“.

В понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.

Мария Габриел (р. 1979 г.) е завършила езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Български и френски език“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, през 2003 г. завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Габриел работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

Тя е евродепутат от 2009 до 2017 г., когато става еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева в комисията „Юнкер“ и получава ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. В следващата Комисия на Урсулa фон дер Лайен през 2019 г. ѝ е възложен ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер айен и от днес е в неплатен отпуск.  Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател.

Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, добави говорителят.

Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък. По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение – българските власти трябва да изпратят предложение, заяви говорителят, попитан какво би последвало, ако Габриел бъде утвърдена за премиер.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.