Последни новини
Home / Законът / Механизмът за разследване на главния прокурор се класира приоритетно за разглеждане в правна комисия идната сряда

Механизмът за разследване на главния прокурор се класира приоритетно за разглеждане в правна комисия идната сряда

Defakto.bg
Ha eднo oт зaceдaниeтa нa пpaвнaтa ĸoмиcия пo HΠK в минaлия пapлaмeнт, глaвният пpoĸypop Ивaн Гeшeв пpeдизвиĸa cĸaндaл c нeyвaжeние ĸъм aдв. Инa Лyлчeвa, зaм. пpeдceдaтeл нa BAдC, ĸoйтo oтeĸнa в aдвoĸaтcĸи cpeди и зaвъpши c ocтpa дeĸлapaция нa BAдC.

Идната сряда на редовно заседание на парламентарната правна комисия ще бъде  разгледан  от депутатите законопроекта на правителство за промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въвеждат механизъм за независимо разследвание на главния прокурор от върховен съдия, който ще контролира досъдебното производство в такива случаи.

Заедно с правителствения проект отново ще бъде обсъждан и проекта на Възраждане, според който следствието трябва да излезе от шапката на прокуратурата,  а разследването на обвинител  №1  да бъде извършвано от директора на НСлС. Конституционният съд отказа да тълкува искане на ГЕРБ, свързано с обособяването на следствието  като независим орган. Правителственият проект за промени в НПК  получи одобрение от Венецианската комисия и Комитета на министрите на СЕ и бурна съпротива на прокуратурата. „Механизъм, който предвижда директорът на НСлС  да отговаря за проверката на всеки сигнал за престъпление, касаещ главния прокурор, не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост, освен другото и защото директорът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние“, обяви  Комитетът на министрите, който наблюдава как България изпълнява решения на Съда в Страсбург, включително и по делото „Колеви“ още през 2009 г. По казуса  ЕСПЧ установи, че у нас няма ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

След дискусия предложението, огласено от председателстващия комисията Радомир Чолаков получи подкрепа на 21 от членовете й,  въздържаха се само двама от БСП.  Поради липса на официално ръководство на комисията, за решението на правницете  ще  бъде уведомен  председателя на НС, който  официално ще насрочи заседанието и ще покани за изслушване заинтересуваните страни.

Депутатите приеха на същото заседание да бъде обсъден и  правителствения законопроект за промени в НПК, свързани с  престъпления, извършени от непълнолетни. Проектът предвижа те да се  разглеждат с предимство и при закрити врати от съдии, притежаващи специална подготовка в областта на правата на децата или които имат ефективен достъп до специализирано обучение. Специална подготовка ще се изисква и от прокурорите и разследващите органи в рамките на досъдебното производство по такива дела.   С проектозакона се въвеждат разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/800 на Европейския парламент и на Съвета относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство и се осигурява пълното въвеждане на изискванията на Директива 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления и за замяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета.

Депутатите ще си припомнят и два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт на правителството и на Възраждане.

Членовете на комисия се разбраха, че следващият законопроект, който ще обсъдят след две седмици,  ще е за мерките срещу домашното насилие. По него в двуседмичен срок  се очакват мнения от заинтересуваните институции. Предстои обсъждане и на законопроекти за промени в Наказателния кодекс за наказанията при транспортни престъпления.Някои от тях предвиждат временно отнемане на автомобила, ако е собственост на водача, който е извършил тежко произшествие  пиян или дрогиран. Други – по-високи наказания за трафиканти на мигранти и отпадане на възможността за условни присъди.

По време на заседанието стана известно, че в деловодството на Народното събрание е заведен проект за решение, внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за избора на депутата от групата Стою Стоев за председател на Правната комисия. Договорка за това има с първата политическа група – ГЕРБ – СДС, а част от нея беше изборът на представителя на ГЕРБ начело на парламента и ротация на двата поста след три месеца.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.