Последни новини
Home / Законът / Пет неправителствени организации настояват Пленума на ВСС незабавно да изясни данните за злоупотреби на гл. прокурор

Пет неправителствени организации настояват Пленума на ВСС незабавно да изясни данните за злоупотреби на гл. прокурор

Defakto.bg
Борислав Сарафов на първия брифинг пред журналисти за взрива до автомобила на гл. прокурор на 1 май, съобщи, че вътре е било и семейството му. Покъсно в позиция до БТА каза: „He e мoя гpeшĸaтa и aз нe жeлaя дa нocя oтгoвopнocт зa чyжди гpexoвe, и в тoзи cмиcъл ĸaзaнoтo oт мeн, чe ceмeйcтвoтo нa г-н Ивaн Гeшeв e билo в aвтoмoбилa зaeднo c нeгo пo вpeмe нa взpивa, e пpoвoĸиpaнo, имeннo зaщoтo тoй caмият в тeлeфoнeн paзгoвop ocтaви в мeн тaĸoвa впeчaтлeниe“
И още: Израелският експерт беше доведен от Ясен Тодоров по разпореждане на Гешев. Междувременно Сарафов   поиска  от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи заместника му Ясен Тодоров, съобщи Нова телевизия, като се позова на свои източници от Съвета.

Пет неправителствени организации – Антикорупционен фонд,  Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи,  Български хелзинкски комитет и  Институт за пазарна икономика отправиха открито писмо до Пленума на ВСС. В него те настояват без губене на време магистратите да изяснят данните от позицията на  зам. главния прокурор Борислав Сарафов, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда“

„Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото заявено публично от толкова високопоставен магистрат е безпрецедентно, пише в писмото. 

Случаят е още по-притеснителен и вследствие на факта, че при досъдебно производство за предполагаем опит за покушение срещу самия него, главният прокурор е в очевиден конфликт на интереси и би трябвало на още по-голямо основание да стои максимално далеч от разследването, за да не влияе върху неговата обективност.

Организациите смятат още, „че са изнесени конкретни данни както за злоупотреба с власт, така и за нарушаване на служебни задължения„.

ВСС следва да изпълни законовите си задължения и да даде институционален отговор на повдигнатите в позицията въпроси, сочат експертите.

На 8 май Сарафов направи изявление пред БТА, в което заяви, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, „в който е нагазила дълбоко„.

Позицията на Сарафов беше провокирана от  интервюто на главния прокурор Гешев пред БНТ след инцидента, при който избухна взрив близо до бронирания  му автомобил.

Във втора позиция пред БНР Сарафов потвърди мнението си: „ Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“

Пълният текст на писмото относно: позиция на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС:

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

На 8 май тази година чрез Българска телеграфна агенция бе разпространена позиция на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС, в която се казва: „Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.“ Отправената констатация за политическа активност на българската прокуратура от г-н Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години.

Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото заявено публично от толкова високопоставен магистрат е безпрецедентно.

В цитираната позиция г-н Сарафов дава и конкретни данни за пряка намеса на главния прокурор Иван Гешев в разследването на предполагаемия опит за покушение, насочен срещу самия него. Според изложеното, главният прокурор е разпоредил да бъде осигурен достъп до местопроизшествието на неизвестно чуждестранно лице – експерт по контратероризъм, водено от заместника на Сарафов Ясен Тодоров. Това разпореждане е изпълнено от присъствалите на мястото длъжностни лица. По-късно главният прокурор публично заявява, че въпросният експерт впоследствие явно е споделял информация с него относно установеното на местопроизшествието.

Съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт. Като представители на граждански организации считаме, че пленумът на ВСС следва да свика извънредно заседание, на което да разгледа позицията на г-н Сарафов и да обсъди в дълбочина причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт. ВСС следва да изпълни законовите си задължения и да даде институционален отговор на повдигнатите в позицията въпроси.

Прокурорската колегия на ВСС следва да се занимае незабавно с пълното изясняване на този случай. Както е добре известно, главният прокурор нито има правомощието да дава указания по конкретни разследвания, нито може да се разпорежда на какви лица да се дава или отказва достъп до местопроизшествие. Случаят е още по-притеснителен и вследствие на факта, че при досъдебно производство за предполагаем опит за покушение срещу самия него, главният прокурор е в очевиден конфликт на интереси и би трябвало на още по-голямо основание да стои максимално далеч от разследването, за да не влияе върху неговата обективност.

В допълнение, прокурорската колегия на Съвета би трябвало да се занимае и с обстоятелството защо това вероятно устно и без никаква законова опора указание въобще е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото действие.

Считаме, че са изнесени конкретни данни както за злоупотреба с власт, така и за нарушаване на служебни задължения.

По този начин ще се даде адекватна реакция на обществените очаквания за правова държава и добро управление, и срещу овладяването на институциите.

 

10.05.2023 г.

Гр. София

 

Антикорупционен фонд

Български адвокати за правата на човека

Български институт за правни инициативи

Български хелзинкски комитет

Институт за пазарна икономика

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.