Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Оставката на Гешев е важна, но по – важно е следващият гл. прокурор да не попадне в същата „цикличност“ (допълнена)

Министър Зарков: Оставката на Гешев е важна, но по – важно е следващият гл. прокурор да не попадне в същата „цикличност“ (допълнена)

Defakto.bg

Поздравявам Мария Габриел за нейното намерение, с него се  присъедини към протестиращите преди 2 години, МП няма да остане безучастно.

Въпросът с искането на предсрочно освобождаване на главния прокурор не е състезание. Със заявлението си кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на улицата с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко искания на министри на правосъдието, сега ние в МП също изследваме внимателно случилото се след 1 май.  Още  другата седмица ще ви информираме за това, което ще направим.

Това заяви пред журналисти служебният правосъден  министър Крум Зарков.  По-рано в четвъртък кандидатът  за премиер на ГЕРБ – СДС Мария Габриел обяви, че първото искане на пpaвocъдния миниcтъp в нейното пpaвитeлcтвo ще е  дa внece във BCC иcĸaнe зa ocвoбoждaвaнeтo нa Ивaн Гeшeв зapaди ypoнвaнe пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт.

Междувремнно парламентарната правна комисия идната сряда ще обсъди приоритно предлаганите промени от правителството за въвеждане на механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор, а Борислав Сарафов, директор на НСЛС заяви, че е време прокуратурата да излезе от политиката, в която е здраво е пристъпила. Поиска от ВСС и оставката на заместника си Ясен Тодоров за непозволени медийни изяви и не само. „Израелският експерт беше доведен на местоопроизшествието от Ясен Тодоров по разпореждане на Гешев“, разкри още шефът на следствието.

Ето и цялата позиция на правосъдния  министър Зарков по отдавна врящите въпроси за оставката на Иван Гешев:

 На дневен ред пред ВСС стои системен проблем за оставката на Гешев и той трябва  да бъде решен

Поздравявам  Мария Габриел за това нейно намерение, но са нужни повече подробности. Това, което се случи в последните дни е, че зам.-главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко.

Струва ми се, че това е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието няма да стои безучастно. ВСС вече е сезиран от самия г-н Сарафов с искана оставка на г-н Тодоров.  Всички тези въпроси са на дневен ред и трябва да бъдат решавани.

Ние обмисляме всички варианти на действие и още другата седмица ще ви информираме за това, което ще направим.

Топката е в полето на ВСС.  Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е много важен въпрос. Но по-важен е дали ще се приемат законите, които ще гарантират, че следващият главен прокурор, който и да е той, няма да попадне в същата цикличност.

Става дума за промените в НПК и ЗСВ, което трябва да бъдат приети от този парламент. Искането на оставка и съдбата на г-н Гешев не покриват целия спектър от въпроси. Проблемът е системен и трябва да бъде преодолян, най-сетне на законово ниво. В рамките на своя мандат г-н Гешев многократно е уронил престижа на съдебната власт.

ВСС има правото и основанията да се самосезира, какво ще направи, ще видим.

Висшият съдебен съвет остава  пас

Бивtшият председател на ВАС Георги Колев   и представляващият ВСС Боян Магдалинчев (отляво на дясно)

По-късно стана ясно, че ВСС търси и намира причини да не  се занимава с въпроси  около главния прокурор, който и днес не  присъства на заседанието.  Както  Де Факто писа, пет неправителствеин организации поискаха Пленума на ВСС да се занимае с данните за злоупотереба с права от  главния  прокурор, очертани в позиция от заместника му Сарафов.

Πoдoбнo cтaнoвищe oбaчe, в ĸoeтo ce твъpди, чe e нapyшeнa нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт, нapyшeн e пpинципът нa paздeлeниe нa влacтитe и ce нaĸъpнявa въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo зaявeнo пyбличнo oт тoлĸoвa виcoĸoпocтaвeн мaгиcтpaт e бeзпpeцeдeнтнo, пишe в пиcмoтo.   Cлyчaят e oщe пo-пpитecнитeлeн и вcлeдcтвиe нa фaĸтa, чe пpи дocъдeбнo пpoизвoдcтвo зa пpeдпoлaгaeм oпит зa пoĸyшeниe cpeщy caмия нeгo, глaвният пpoĸypop e в oчeвидeн ĸoнфлиĸт нa интepecи и би тpябвaлo нa oщe пo-гoлямo ocнoвaниe дa cтoи мaĸcимaлнo дaлeч oт paзcлeдвaнeтo, зa дa нe влияe въpxy нeгoвaтa oбeĸтивнocт, посочиха правозащтиниците.  Добавят, че  ca изнeceни ĸoнĸpeтни дaнни ĸaĸтo зa злoyпoтpeбa c влacт, тaĸa и зa нapyшaвaнe нa cлyжeбни зaдължeния. Настояват, че „.ВСС следва да изпълни законовите си задължения и да даде институционален отговор на повдигнатите в позицията въпрос

„И без да ни сезират, ние трябва да обсъдим този въпрос“, заяви членът  на ВСС  Атанаска Дишева.

„Видях го това писмо. Не мога да разбера няма ли някой от тях, който да подпише, кой говори от тяхно име. Заливат ни с информация, но да знаем, че това е действително волята на тези сдружения. Кво правим ние?“, отби идеята й за обсъждане представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Дишева се съгласи, че би трябвало писмото да е подписано и подписите могат да бъдат изискани и служебно, но отново подчерта, че това не отменя нуждата съветът да се занимае с темата.

Магдалинчев  веднага контрира, че за взрива тече разследване и „не знам от тук нататък какво правим ние“. Дишева настоя, че съветът трябва да обсъди въпросите за независимостта на съдебната система, въпреки досъдебното производство и независимо колко е неприятно това за членовете му.

„Темата е деликатна и неприятна, но ние не можем да останем безучастни“, настоя тя. Когато се стигна до гласуване на предложението й, Магдалинчев преброи членовете на съвета ( част от членовете бяха онлайн) и заключи, че няма кворум. В крайна сметка кворум се събра, но вярно на себе си,  мнозинството отбягна парливите теми,  които бодат очите на гражданството и  с 9 на 5 гласа отказа да обсъди  и „атентата“, и горещите проблеми в прокуратурата. Пък и Гешев го нямаше, а без него е опасно да се обсъждат въпроси, които засягат политиките на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.