Последни новини
Home / Законът / Искането за отстраняването на Гешев има политически оттенък с нюанса „Ти си го назначи“, „Ти си го освободи“

Искането за отстраняването на Гешев има политически оттенък с нюанса „Ти си го назначи“, „Ти си го освободи“

Defakto.bg

Разнопосочни са сигналите на Висшият съдебен съвет,  в четвъртък отказа да разглежда въобще такъв род въпроси. Днес има официално сезиране от шестима членове на прокурорската колегия. Към момента е сигурно, че такава процедура ще се състои. Тя има няколко етапа, а как ще свърши, не бих могъл да предвидя. Това заяви  в „Лице в лице“ правосъдният министър Крум Зарков по повод искането главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от поста.  Зарков посочи, че искането трябва да бъде връчено на Гешев с мотивите към него, а те идват заради  мистериозната поява на израелския експерт на местопроизшествието след взрива на 1 май.

Главният прокурор ще има седем дни, за да даде своето становище, след което в рамките на три – ВСС трябва да насочи заседание, в което да разгледа искането“,  обясни министърът. „Искането на ВСС е обосновано с юридически аргументи. В него се твърди, че главният прокурор се е намесил в разследване, което той по принцип няма право да прави, още по-малко, когато то лично го засяга„, каза още Зарков. Той припомни, че ВСС функционира извън мандата си.

Според правосъдния министър, ако се стигне до отстраняването на Гешев, няма да е редно те да започнат процедура за избор на нов. „Принципната промяна не може да се изчерпи със смяната на един човек с друг„, заяви Зарков

„От една страна правят впечатление обратите в политическите позиции, но Иван Гешев трябваше да напусне поста на главен прокурор още през 2020 г., когато беше една от причините за масовите протести.  Още през 2019 г. президентът Румен Радев върна неговата кандидатура за второ разглеждане„,  припомни правосъдният министър.

„Трябва да се даде кредит на Борислав Сарафов за това, че каза неща, които сме дискутирали много пъти, но за първи път излязоха от самата система“, посочи Крум Зарков.

     Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че в искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев има политически оттенък. Демерджиев коментира случващото се така: „Съвсем очевиден е политическият оттенък, остава горчивият привкус на „Ти си го назначи“, сега като че ли идва горчивият привкус на „Ти си го освободи“.  Ако политиката по този начин пряко се намесва в работата на ВСС, възниква още веднъж отговор на въпроса нужна ли е съдебна реформа. Нужна е, тя трябва да бъде много по-дълбока, много по-сериозна, да доведе до независимост но съдебната власт, да доведе до изчистване на съдебната власт, защото аз не се уморих девет месеца да повтарям, че ако МВР се чисти, ако МВР работи да отстрани от себе си гнилите ябълки, това не съм виждал  в съдебната система„.

По-рано шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях, главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май. Четирима  от шестимата, които поискаха освобождаването на Гешев, са избрани от парламента.  Това се случи след като в четвъртък ВСС отказа да обсъди  писмото на пет неправителствени организации, поискали институционално съветът да изясни изнесени конкретни данни както за злоупотреба с власт, така и за нарушаване на служебни задължения. Както и безпрецедното признание  Борислав Сарафов, че прокуратурата „трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда“ 

В петък, ден след като Мария Габриел  огласи намерението си иска оставката на Гешев, в съвета постъпи искането на шестима от Прокурорскъта колегия за предсрочното му освобождаване, а прокурори от района на Апелативна прокуратура – София подкрепиха искането.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.