Последни новини
Home / Законът / Надзиратели си искат 24-часовите дежурства. Зарков: 12 – часовите смени са европейски стандарт и няма да бъде променен

Надзиратели си искат 24-часовите дежурства. Зарков: 12 – часовите смени са европейски стандарт и няма да бъде променен

Defakto.bg

 

Надзирателите от една от седемте организации и федерация в затворите  излизат на протест с настояване за връщане на стария режим на работа, при който дежурствата  са  24-часови.  По думите им след промяната на графика им е трудно да ползват отпуските си, не ползват три последователни дни  почивка по стария режим  след 24 часовите дежурстна и се  стигнало до напускане на системата.  Те ще протестират пред  местата за лишаване от свобода  и  увеличаване на заплатите с 20 %.

“ След Нова година минахме на 12-часови смени, бяхме досега на смесен режим на работа – 8, 12 и 24 часа, но в момента сме само на 8 и 12 часа. В страната колегите се оплакват от недостиг на хора, също – натрупване на отпуски и абсолютно неща, които затрудняват колегите, които пътуват от другите населени места“, заяви  пред БНР Валентин Мартинов, председател на синдиката в Бургас.

Според правосъдния министър Крум Зарков 12-часовите дежурства са европейски стандарт, а с промяната в работното време се е стигнало до заплащане на по-малко часове извънреден труд.  За реформата в  затворите постигнахме  не малко, заяви министърът на вчерашната среща с представители на всички синдикални организации в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). На нея бе и ресорният зам.-министър Мария Павлова, участие взеха също професионалните ръководства на двете специализирани дирекции.

Веднага  след встъпването ни в длъжност се преборихме за допълнителни 5 милиона лева за системата,  успяхме да започнем изграждането на нов затвор,  подписахме нови споразумения със синдикатите.  Успяхме  да осъществим плавно преминаване от 24-часов на 12-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода от 1 януари т.г. Реформа, която всеки министър преди мен е искал, но не е посмял да направи заради заплахите от протести“.

Като част от социалния диалог между Министерството на правосъдието и синдикатите, на масата за обсъждане бе поставен въпросът за намерението за протестни действия, заявен от една от седемте организации и федерация. Причина за недоволството, според членовете на ССЗБ, е промененият от началото на годината режим на работа в местата за лишаване от свобода – от 24 на 12 часа.

От страна на МП бяха цитирани изводи от анализ за първото тримесечие на годината, спрямо съшия период на миналата година. Цифрите показват, че след въвеждането на 12-часовите смени на работа на надзорно-охранителния състав, извънредният труд е намалял с 84 процента, което във финансово измерение се равнява на 871 425 лева. В часове – 51 566 часа извънреден труд в началото на миналата година срещу 8365 за тази. С преминаване на 12-часовите наряди, броят на служители в местата за лишаване от свобода през светлата част на денонощието се е увеличил, което е необходимо за провеждане на всички планирани и допълнителни мероприятия с лишените от свобода и задържаните лица. Практиката показва, че преминаването към по-краткотрайно дежурство не откъсва служителя за цяло денонощие от семейната среда и не води до психическо и физическо натоварване.

На срещата бе заявена ясната позиция на МП, че ефективното прилагане на 12-часовия график на работа ще продължи, както с оглед спазване на националното законодателство, европейските стандарти и предписанията на международни правозащитни организации, така и съобразно постигнатите финансови резултати от ограничаването на извънредния труд.

На синдикалните организации бе предоставена и информация за предприетите действия по подготовката на държавния бюджет за 2023 г., като бе изтъкнато, че всички искания на ГДИН и ГДО са отчетени и представени в Министерството на финансите. В следствие на активната позиция на МП, в проектобюджета за 2023 г. е предвидено увеличение спрямо утвърдените разходи за 2022 г.

Очертани бяха и предложени от работна група с участието на всички синдикати мерки срещу агресията, упражнявана спрямо служителите на ГДИН и ГДО от страна на лишени от свобода и арестанти.

Снимки: МП

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.