Последни новини
Home / Законът / Премиерът Донев: Акцентът трябва да е върху съдебната реформа, която не се изчерпва с личността на Гешев

Премиерът Донев: Акцентът трябва да е върху съдебната реформа, която не се изчерпва с личността на Гешев

Defakto.bg
Вярвам, че България може да има открито и честно управление. Властта има смисъл, когато е в полза на българските граждани. Това послание отправи министър-председателят Гълъб Донев в началото на днешния Ден на отворените врати в Министерския съвет. Събитието, което е по инициатива на премиера Донев, се провежда за първи път.

Съдебната реформа трябва да бъде  разглеждана като цялостен процес, който не се изчерпва само със смяна на главния прокурор – така премиерът Гълъб Донев коментира  искането на шестима от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста за тежки нарушения на служебните задължения.

Коментарът бе направен пред Министерски съвет, където  започна инициатива за Деня на отворени врати.

Гълъб Донев по време на отворените врати  на Министерския съвет в събота.

„Преди всичко би трябвало да се съсредоточим върху институциите в държавата. Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства – и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор“.

Според Донев  това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите, както и тази съдебна реформа, която чакат нашите партньори от ЕС, НАТО,   отбеляза Гълъб Донев.

Друг е въпросът за това, дали ако процедурата по отстраняване на главния прокурор бъде завършена, дали този състав на Висшия съдебен съвет може да излъчи следващия главен прокурор, който за 7 години напред да бъде на тази позиция“, добави Донев.

Според него парламентът има своята роля да определи представителите си във ВСС.  Това е една от стъпките, които трябва да бъде направена, за да има редовно избран ВСС, който да се занимава с делата в съдебната система.

Той определи кандидатурата на Мария Габриел като интересна. И определи Габриел като професионалист и човек, който от дълги години работи в сферата на евроинституциите и добре познат извън страната. „Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най наболелите проблеми на българските граждани.“

Снимки Пресцентър на МС

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.