Последни новини
Home / Законът / Атанаска Дишева, член на ВСС: Обективно процедурата за освобождаване на Гешев може да приключи до края на май

Атанаска Дишева, член на ВСС: Обективно процедурата за освобождаване на Гешев може да приключи до края на май

Defakto.bg

Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат.  Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет.

Тя подчерта, че има обективна възможност процедурата във ВСС за това да приключи до края на май:

Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи„.

Нужни са 17 гласа от членовете на пленума, в момента те са 22-ма, като се изключи главният прокурор стават 21, защото в процедурата по отстраняване Гешев няма да участва. Само четирима трябва да гласуват против.  Имаме шест души, които са направили предложението. Всички останали трябва да решат, каза съдия Атанаска Дишева в интервю за „Неделя 150“.

Според нея  предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет „не може да бъде меродавно“ за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

Има действия или бездействия (на Иван Гешев – б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова“, коментира тя и добави:

Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил – това, за което е внесено предложението„.

По думите на  Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

„Може да се започне процедура по издигане на кандидатури от един ВСС, а  процедурата (по избор на нов главен прокурор – б.р.) да бъде завършена от друг ВСС„,  каза още Дишева

Източник БНР

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.