Последни новини
Home / Законът / Аз ще довърша мандата си, каза Гешев и скъса оставката си пред медиите, призова Борислав Сарафов да си тръгне сам

Аз ще довърша мандата си, каза Гешев и скъса оставката си пред медиите, призова Борислав Сарафов да си тръгне сам

Defakto.bg
След много внушения и изказани разочарования от“ предателството“, Иван Гешев си скъса демонстративно оставката пред медиите

От името на Борисов му казали да си мълчи, лидерът на ГЕРБ отрича да се е занимавал с Гешев

Главният прокурор Иван Гешев направи 40 -минутен монолог пред медиите след по повод поискана му оставка. Той на свой ред поиска оставката на Борислав Сарафов от поста директрор на НСлС

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност, заяви Гешев.

Може да съм допускал грешки и това е нормално…но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката„, каза главният прокурор и скъса листа с оставката си.  „Не ме е страх…не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и в интерес на хората“, каза той.

Според него е време  „да се измете политическия боклукот парламената и  повтори, че ще завърши мандата си, в името на сигурността на българските граждани. „Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Прокуратурата е единна, е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, даже им отне време да изпълзят“, заяви Гешев.

Сега моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега  го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности„, каза главният прокурор.

Допълни: „Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля„.

В изявлението си Гешев  говореше за „лицето  Бойко Методиев Борисов“ , лицето „Борислав Боби Сарафов„,  подкрепата на  ДПС за отстраняването му,  нарече предателство в етичен аспект, обяви, че има много „политически боклук“.  Според него е време да бъде изметен този „политически боклук“ и повтори, че ще завърши мандата си, в името на сигурността на българските граждани.

Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Прокуратурата е единна, е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, даже им отне време да изпълзят“, заяви Гешев.

Много съжалявам за това което направих„,  му  писал апелативният прокурор на  София, след като подписал подкрепата за поискана оставка на Гешев от шестимата членове на Прокурорската колегия. Гешев не му се сърди, болен бил човекът, обясни той .

Главен прокурор и заместника му – Иван Гешев и Борислав Сарафов

Разказа още: „Сутринта в понеделник, мой приятел, близък до ГЕРБ от провинцията, ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов се е обадил и питал къде е семейството ми, то беше в една приятелска държава, при една приятелска прокуратурата. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек. После видях изявление на моя заместник Борислав Боби Сарафов, който ми се извини, но каза, че нищо друго не е можел да направи“.

Многозначително и без имена заяви : „Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“. Ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но господин Сарафов е казал на еди кой си и еди кой си казал на еди кой си, а еди кой си на еди кой си и той ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Миналия петък. Не знам дали си запознат, някакъв странен факт просто. Казах: Не съм запознат. Но понеже делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващият прокурор във ВКП, тя каза, че е получила от мен подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември и прогнозния срок по ред процесуални причини и да си работя по закон„.

 Постави под съмнение и Мария Габриел,  доколко като еврокомисар има право на вмешателство в съдебната система, като му иска оставката. Каза и че се е чул с жена-политик, която му казала, че Габриел е изненадала и нея с това си изявление. От това Гешев заключи, че става дума за заговор срещу него, подготвян в много тесен кръг.

Имам подкрепа на колегите. Прокуратурата е единна и ще продължи да е единна. Винаги има едно плъхче и няколко мишки. Но това е нормално. Даже се учудвам, че им трябваше толкова време да изпълзят след този натиск, на който беше подложена прокуратурата„, заключи Гешев и завърши изявлението си с  „Бог с нами. Да живее майка България“.

Върна се обаче за да каже, че  призова Борислав Сарафов да си подаде оставка.   Ако не  я подаде, Гешев ще поиска  отсраняването му от ВСС.   Във ВСС вече чака  искането на Сарафов за оставката на заместника му Ясен Тодоров.

Монологът си главният  прокурор направи  в обкръжението на заместниците си – само жени.

Лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов след изявлението на Гешев каза: На нито едни прокурор или съдия не съм се обаждал. Никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал. На никого указания не съм давал. Единственият ми разговор с него беше да му изкажа пълно съчувствие, подкрепа и най-вече за семейството му през първите минути, дето се вика, като разбрах за атентата. Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че ще приеме, трябва да бъдат приет. Още повече съм убеден, че има сили, които, когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила„.

Досега  Гешев пазеше мълчание, а през уикенда обвинител №1 се прибра от посещение в САЩ.

Отказът му Гешев да подаде оставка, означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимава с предложението на шестима членове на прокурорската колегия за неговото отстраняване заради уронване престижа на съдебната власт.

Преди дни, при представянето на приоритетите на ГЕРБ-СДС, кандидатът за министър-председател Мария Габриел заяви, че освобождаването на Гешев ще бъде една от първите задачи пред бъдещия министър на правосъдието. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента, макар с различни нюанси.

На следващия  ден  шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за освобождаване на главния прокурор.

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата срещу него, който бе в началото на май.

Процедурата за неговото отстраняване е 7-дневна и започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му.

За отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор са нужни 17 гласа „за“ във Висшия съдебен съвет. По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента членовете са 22-ма заради подадени оставки и непопълнени квоти, тъй като настоящият съвет работи с изтекъл мандат от 3 октомври миналата година. Самият Гешев няма да участва в гласуването.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.