Последни новини
Home / Законът / „ПП-ДБ“ със законопроекти срещу рецидивистите на пътя и трудовите, и служебните книжки да станат електронни

„ПП-ДБ“ със законопроекти срещу рецидивистите на пътя и трудовите, и служебните книжки да станат електронни

Defakto.bg

 

Мерки срещу рецидивистите на пътя предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесен в деловодството на парламента от Божидар Божанов и още 26 народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

КАТ ще бъде задължен да спира всеки нарушител с повече от 5 невръчени глоби с електронен фиш и или наказателни постановления и да им ги връчва. МВР ще поддържа публичен регистър за извършените нарушения и съставените за тях актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Служебен електронен достъп до данните за административните нарушения на водачите ще имат всички държавни органи и други лица, които имат право по закон да ги обработват, сочат вносителите.

Законопроектът задълбочава дигитализацията в МВР и с облекчаване на гражданите да не лепят повече стикери на предното стъкло на автомобила. Лепенките за гражданска отговорност и годишен технически преглед отпадат, както и контролният талон (т.нар. син талон) към шофьорската книжка. Контролните органи ще могат да правят справки от централизираните регистри. Нарушителите ще могат да плащат глобите си и онлайн, без преди това да се налага преди това наказанията им да бъдат връчвани присъствено.

Друг законопроект на коалицията ПП- ДБ предвижда трудовата и служебната книжка на държавните служители да станат електронни.  Той предвижда да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата книжка. По този начин служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

Данните, които в момента се подават към НАП, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения.

Законопроектът дава и допълнителна защита на служителите, тъй като ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите възнаграждения при предходни работодатели.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок, това е минимална административна тежест върху работодателите, като освен това решава проблема с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В този период работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    След като по а.д., относно правата ми на гражданин придобил право на ранно пенсиониране, какво ще пише работодател , нап и нои въз основа на подадени данни? Че работодател, за да осигури кражби в влмного по-късен период, или да прикие кражба маже изобщо да не подаде верни данни.
    Освен това, как и на какво основание сред толкова административни дела пред ассг,= 6178, 6496,вас 656, 9097, 1961, не бе удовлетворена молбата ми за вещо лице експертиза, която да докаже изв,нредния ми труд и всички ми права? Защото ми се присвоиха, каквато е била идеята пенсията от 2015 г. и сега е,ред на прокуратурата да каже къде са пенсиите ми, защо нои лъже, че нямат оригинали какви чужди деца искат да ми трапоснат и за какви се мислят, че вечно могат да участват в този опит за масова измама с цел подмяна.
    Да си ми дадат пенсиите, че и дело срещу държавата няма да им свърши работа. Май са се случили с някои комшии
    и да не вършат повече простотии, с които изложиха държавата дори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.