Последни новини
Home / Законът / Сарафов: Гешев трябва да бъде освободен спешно, поиска охрана, за да не се окаже“ внезапно убит като прокурора Колев“

Сарафов: Гешев трябва да бъде освободен спешно, поиска охрана, за да не се окаже“ внезапно убит като прокурора Колев“

Defakto.bg
Борислав Сарафов, зам. главен прокурор и шеф на НСлС

Точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е нужен катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата да заработи,- това каза пред медиите директорът на НСлС  и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в свое изявление, предваритиелно подготвено.

Обяви, че  няма да подава оставка, която Гешев поиска, защото се ползва с доверието на колегите си. Направи и препратка към скъсаната оставка от Иван Гешев по-рано днес:   „Днес няма да правя театър и да късам оставката си. Тази роля отива на Гешев. Аз ще се придържам към морала и етиката, доколкото това е възможно, каза той.   Той се извини на обществото, че вместо прокуратурата да изпълнява задълженията си, тя занимава обществото с  кирливите си мръсни гащи. 

Иван Гешев смята, че притежава прокуратурата както своя лична собственост. Нито той, нито който и да е друг не притежава нотариален акт за тази институция,  каза  Сарафов.  „Между другото чухме днес, че е родолюбив българин, може би затова ползва като лична резиденция една емблематична къща, която се намира в курорта Боровец„, заяви той и  коментира, че именно  главният прокурор използва вилата на регентите, която е служебна база на прокуратурата, като лична резиденция.  „Той смята, че притежава институцията „Прокуратура“ като своя лична собственост“, обощи  Сарафов. Добави:  „Гешев си е присвоил базата и използва служителите в базата като свои лични слуги“.   Гешев използва два бронирани автомобила, закупени с 2 млн.лв  на институцията, каза  Сарафов.

Директорът на следствието посочи, че днес Иван Гешев сам е признал, че държи „на трупчета“ делото „Барселонагейт“, за да може да извива ръцете на политиците. По думите му не може един казус да не бъде решаван години наред и определи тази действия като „срамна тайна“. Също така той отбеляза думите на главния прокурор, че работата по казуса е възложена на негов състудент, който го коментира. Сарафов посочи, че не може делата да се държат „три-четири години“, за да се използват за „политически шантаж“. Той добави, че с изказването си днес Иван Гешев е показал, че не е само административен ръководител и е признал, че „съдбата на това конкретно разследване зависи лично от него“.

Шефът на следствието изрази надежда страхът на колегите му от Иван Гешев да не е толкова силен и „сковаващ сърцата“, като ги призова да направят открити общи събрания по места или едно общо за всички, за да изразят свободно мнението си пред медиите.  В прокуратурата работят достойни магистрати и това трябва да се види,   каза Сарафов.

Срамувам се от поведението на Гешев,  добави обаче, че до днес е  водел нормален живот .   „Тъй като познавам г-н Иван Гешев, завявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, за да не се окажа внезапно убит, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор„, заяви Борислав Сарафов.  Той се обърна чрез медиите към служебния министър на правосъдието Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата му сигурност.

Задочно се обърна и към  Гешев: „Г-н Гешев вие задминахте вашия идол г-н Филчев“.  Сарафов призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от Висшия съдебен съвет (ВСС), за да „не продължи да нанася щети на прокуратурата“.

Начело на институцията в момента, отново, като преди 20 години, има неуравновесен човек“.  Той добави, че ако се налага пред ВСС ще изнесе всички данни, с които разполага за главния прокурор Иван Гешев.

На въпрос защо чак сега изнася информация за методите на главния прокурор, които не са от днес, той  отговори, че винаги се е надявал да се стигне до благоразумие, да се „намали тази острота“.   Сарафов добави, че се е опитвал да пази морала, включително на институцията.

Очевидно трябва да се изкаже всичко така, както се случва в прокуратурата, за да може тази институцията да бъде очистена от тези практики, които, дълбоко съм убеден, вие съзнавате, че се случват в действителност. Нещо трябва да се случи. Може би трябва да се направи пълен мониторинг на нашата институция, да се види как се управлява и ръководи“, каза той.

Сарафов   се надява институцията да запази част от своя морал и достойнство. „В противен случай, убеден съм, за съжаление, гражданите ще ни изгонят с камъни от съдебните зали, а може би ще бъдат прави“, добави той.

ЕСПЧ и делото „Колеви срещу България“

Πpoĸypopът Hиĸoлaй Koлeв  бe зacтpeлян нa 28 дeĸeмвpи 20002 г.  в Coфия. Toй бe  yцeлeн в гpъб c 10 ĸypшyмa oт пиcтoлeт cъc зaглyшитeл. Πpeз пocлeднитe двe гoдини  тoгaвa  Koлeв бeшe извecтeн ĸaтo явeн пpoтивниĸ нa глaвния пpoĸypop Hиĸoлa Филчeв, ĸoйтo гo yвoлни oт Bъpxoвнa aдминиcтpaтивнa пpoĸypaтypa пpeз 2000 г. Πpeди тoвa Koлeв бeшe „дяcнa pъĸa“ нa глaвния пpoĸypop и ĸaĸтo caмият тoй e пpизнaвaл, e бил изпълнитeл нa чacт oт нeгoвитe нaĸaзaтeлни aĸции.

Kaтo apгyмeнт зa нeoбxoдимocттa oт въвeждaнe нa paзcлeдвaнe cpeщy гл. пpoĸypop, в законопректа на правителството са пocoчeни  извaдĸи oт  ocъдитeлнoтo peшeниe нa ECΠЧ пo дeлoтo, ĸoeтo вдoвицaтa нa разстреляния прокурор  зaвeдe в Cтpacбypг cлeд cмъpттa мy и пpoвeдeнoтo фopмaлнo paзcлeдвaнe.

Cпopeд ECΠЧ по делото в Блъгария e имaлo coлидни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸoнфлиĸт мeждy глaвния пpoĸypop и жepтвaтa, имaлo e дaнни зa тoвa, чe нeзaĸoнни дeйcтвия cpeщy жepтвaтa и нeгoвoтo ceмeйcтвo мoжe дa ca били oдoбpeни oт глaвния пpoĸypop и виcшecтoящи пpиближeни нeмy пpoĸypopи и чe пpeдвид мaтepиaлитe пo дeлoтo paзcлeдвaщитe “e тpябвaлo дa пpoyчaт твъpдeниeтo, чe глaвният пpoĸypop и дpyги виcoĸoпocтaвeни пpoĸypopи и cлyжитeли мoжe дa ca зaмeceни в yбийcтвoтo нa г-н Koлeв, дopи aĸo тoвa твъpдeниe в ĸpaйнa cмeтĸa ce oĸaжe нeocнoвaтeлнo”.

Taзи cитyaция oчeвиднo e peзyлтaт нa ĸoмбинaция oт фaĸтopи, вĸлючитeлнo нeвъзмoжнocттa зa пoвдигaнe нa oбвинeния cpeщy глaвния пpoĸypop, aвтopитapният cтил нa г-н Ф. ( Филчeв, б.p.)ĸaтo глaвeн пpoĸypop, oчeвиднo нeзaĸoннитe мeтoди нa paбoтa, дo ĸoитo пpибягвa, a cъщo и инcтитyциoнaлни нeдocтaтъци. Πo-cпeциaлнo изĸлючитeлнoтo пpaвoмoщиe нa пpoĸypopитe дa пoвдигaт нaĸaзaтeлни oбвинeния cpeщy извъpшитeлитe, cъчeтaнo c пълния ĸoнтpoл нa глaвния пpoĸypop въpxy вcяĸo peшeниe нa пpoĸypop или cлeдoвaтeл и фaĸтът, чe глaвният пpoĸypop мoжe дa бъдe oтcтpaнeн oт длъжнocт caмo c peшeниe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, чacт oт чиитo члeнoвe ca нeгoви пoдчинeни, e инcтитyциoнaлнa ocoбeнocт, ĸoятo мнoгoĸpaтнo e ĸpитиĸyвaнa в Бългapия, чe нe ocигypявa дocтaтъчнa oтчeтнocт.“..

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Един коментар

 1. А.Д.Чернева

  Май вече всеки се страхува за живота си и за живота на своите близки – майки, бащи и деца.
  Ако един се страхува, че знае повече, а друг нищо като мен, но поради натрупани действия, които аз наричам престъпления, поради които не получавам държавната си пенсия от 2015 г., уволнена съм от работа, не по неприятности, а чрез недопускане до работно място по незаложени ми дежурства. През 2015 г.поръчаха гавра срещу мен, като бяха използвани психолозите, при които, по една наредба N54/17.6.2002 г трябваше да се явя и същите 4 пъти ме връщаха в рамките на около 6 мес., което ми струваше пари / неплатен отпуск/, здраве и др. Никога досега не представиха писмените ми работи при положение, че съм ги искала, вкл.и по г.дело, само защото бяха много добри, а на техни си листи, за да ме лишат от права, бяха писали ,,не се допуска за ръководител движение“ без да имат право, т.к.е, тази наредба, или друга администрация, или самите психолози са били надхвърли
  правата си – аз не съм била в трудовоправни отношения с тях и единственото което по закон са можели да направят е, да направят обосновано предложение, до директора ми например, а не да се забърква такъв скандал, ако са били толкова добри, че да уволняват направо, защо не са предвидили мащабите на негативните последствия- обяснението е и подреждане с нещо, в което ако повярваш, следва да се прегледаш в някой център
  Малко това време, на тези години се явих на редовни изпити и влязох в МУ с идея да науча неща, свързани с интереси в определена част от медицината, а някой решил, че след като завърша ще му взема мястото, което си е една идиотия, каквато и през акъл не ми е минавала.Естествено, че бяха разумили и чрез поставени лица вероятно, ме бяха вмъкна.и в списък на студенти с прекъснати права, моите по неплатени такса, която бях платила и семестъра, заедно с практиката, ми бяха заверени.Как бяха заблудени вече може би академик Воденичаров не знам, но и заповед за прекъснатите права не получих.
  От тогава не спряха провокации, които стигнаха и до входа, където живея, за да се лансира а идеята за психично болна общност, т.к.е за мен, майка ми, дъщеря ми, за да се опитват потребителите да крадат апартамента, мижаво място, да тормозят, да се пращат в определени дни ув.писма, за които някой да знае и да ги прибира в точно време.
  Да ме срещат и заплашват, да обясняват те, които са никакви, че нямам пари – да нямам, не съм к адец и престъпник но съм следяна, сякаш съм и съм тормозена по поръчка, вкл.и от тп на нои софия град, които доскоро издававаха документи с невярно но съдържание, относно трудовия ми и осигурителен стаж, за да не ми дават държавната пенсия, а вече съм на 62 г.и 7 мес. с придобити права на ранно пенсиониране към 31.8.2015 г.
  Така че, аз като бе паричен и никакъв гражданин, дотам ме докараха, също се страхувам за живота си и на децата си и със страх се прибирам в дома си, защото не знам кой от входа и как е подкован да върши глупости и да тормози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.