Последни новини
Home / Законът / Сарафов е изпратил сигнал до ВСС и СГП срещу Гешев с данни за дисциплинарна и наказателна отговорност (допълнена)

Сарафов е изпратил сигнал до ВСС и СГП срещу Гешев с данни за дисциплинарна и наказателна отговорност (допълнена)

Defakto.bg

Гешев поиска дисциплинарно наказание за Сарафов

Скандалът е невероятен, оцени случващото се  Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия

Във ВСС е получен сигнала от зам.главния прокуророр Борислав Сарафов  срещу главния прокурор Иван Гешев, потвърдиха оттам. Сигналът е  мотивиран с чл. 32 ал. 2 от Конституция, в който се казва,че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Освен до ВСС,  пред който  Сарафов настоява да се образува  дисциплинарно производство  срещу Гешев,  сигналът е изпратен и до  СГП с  твърдения и данни за извършени престъпления.

Конкретно Борислав Сарафов иска проверка на Гешев за нерегламентирано събиране на информация. Става дума за запис на телефонен разговор на главния прокурор с член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, направен от самия Гешев.  Сарафов разказва как в понеделник е  9 ч. е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата заедно с останалите четирима заместници и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илияна Кирилова.

След това Гешев казал на събралите се, че ще им пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Уточнил, че  в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от шестиата поискали освобождаването му от ВСС (виж по-долу) и е записал разговора си с него.

„След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си„, казва Сарафов в сигнала  до СГП.  Три четири минути,  след като Гешев пуснал записа, в който действително се чувал гласа на Стоев,  Сарафов  напуснал кабинета на началника си с уговорката, че това е недостойно и пошло.

Освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, той е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки „специално техническо средство за негласно събиране на информация“, твърди в сигнала си директорът на НСлС.

Заместник главният прокурор иска от Софийската градска прокуратурата да провери и дали Иван Гешев не е извършил престъпление срещу правосъдието с изнесената от самия него информация по време на изявлението си вчера за разговор с наблюдаващия прокурор по хода на т.нар. дело „Барселонагейт“. В  сигнала си шефът на следствието пише, че Гешев е направил публично признание, че се намесва по делото неправомерно и така извършва престъпление срещу правосъдието.

Настоява за проверка на длъжностно престъпление по повод казаното от него вчера, че обвинител номер едно от 2021 година е „приватизирал“  почивната база на прокуратурата в Боровец за  семейно жилище и редовите прокурори нямат достъп до  нея. „Вила на регентите” към момента е почивна база на служители от прокуратурата, но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е присвоил за собствено ползване“ , каза Сарафов. В сигнала Сарафов казва, че  това е  престъпление по служба –  Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за лично  облагодетелстване.

За искането на шестима членове на ПК за отстраняването му от поста,  Гешев лично е получил препис от предложението.  От днес тече  7-дневния срок, в който може да изрази становище, включително и да възрази.  След това в тридневен срок Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да се събере и да реши дали това искане е допустимо. След това на ново заседание,  ВСС може да пристъпи по същество към искането за отстраняването на Иван Гешев.

Етичната комисия към ВСС трябва да изрази становище по оставката на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров, поискана от Сарафов. Засега такава точка не е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) за утре, но е възможно да бъде добавена и извънредно.

Междувременно ВСС съобщи, че  в деловодството му е депозирано предложение от Иван Гешев – за образуване на дисциплинарно производство и  налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов. В понеделник Гешев заяви, че ще му поиска оставката.

Йордан Стоев: Кризата е голяма, скандалът е невероятен

Въпросът дали главният прокурор Иван Гешев е извършил нарушения на етичните правила и други, при изявлението му вчера, ще бъде разгледан в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и етичната комисия към нея, коментира пред журналисти Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия на ВСС.

Йордан Стоев добави, че ако е необходимо, към внесеното предложение за освобождаване на главния прокурор ще бъдат формулирани допълнителни точки.

Стоев каза, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на ВСС, ще трябва да вземе отношение.

На въпрос дали смята, че прокуратурата може да се възстанови от всичко случващо се в момента, той заяви, че искрено се надява и посочи, че в прокуратурата има много жизнени сили, които ще могат да преодолеят тази криза. „Наистина, кризата е голяма, скандалът е невероятен“, каза Стоев.

По думите му ВСС ще разгледа подадените сигнали и по съответната процедура ще бъдат придвижени т.е. „скрито-покрито няма да има“.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Един коментар

  1. Tvetan tsvetkov

    Тия се скараха кой да е по-близо до сърцето на Господаря…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.