Последни новини
Home / Законът / Зарков: Дълго отлаганата реформа в прокуратурата получи своя резултат по „най-бруталния и грозен начин“

Зарков: Дълго отлаганата реформа в прокуратурата получи своя резултат по „най-бруталния и грозен начин“

Defakto.bg

Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано, защото сега излязоха отговорите на  поставяни въпроси.  Това заяви в студиото на „Здравей, България“ министърът на правосъдието Крум Зарков. Изказването му е във връзка със сътресението  по високит етажи на прокуратурата,  след като в понеделник главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си публично и хвърли обвинения по заместника си Борислав Сарафов, както и по политически лица. Сарафов пък поиска ВСС спешно да освободи Иван Гешев от поста, защото е неуравновесен и е засвоил прокуратурата  лична собственост.

Най-страшното нещо в тази ситуация е  нищо да не случи и нещата да продължат постарому,  коментира Крум Зарков. Видяхме как главният прокурор и заместникът му се обвиняват взаимно в углавни престъпления. Има ли механизъм да разберем кой е прав“, попита Зарков, като призова депутатите да гласуват бързо законите, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

 

Правосъдният министър призова членовете на ВСС да намерят развръзка но този казус:  „Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата”. Според него във Висшия съдебен съвет ще се намери развръзка на този казус и „те не могат и не бива да се крият”.  „Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин”, категоричен беше Зарков.  В сегашната ситуация  ВСС „единственият конституционен арбитър“, каза Зарков.

Пазителите на съдебното статукво вчера стигнаха един лимит. Оттук нататък всичко, в което се съмнявахме и критикувахме, беше изречено и потвърдено от най-високото ниво, вътре от самата система, смята Зарков. Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано.  По думите му дълго бавената реформа в системата е повод за вчерашния скандал в Прокуратурата и Следствието. „Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин”, коментира министърът. Той подчерта нуждата подобни обвинения, които бяха направени между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и безпристрастно.

Пазителите на съдебното статукво вчера стигнаха един лимит. Оттук нататък всичко, в което се съмнявахме и критикувахме, беше изречено и потвърдено от най-високото ниво, вътре от самата система, смята Зарков. Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това е резултатът на дълго забавени реформи и въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин. Това е истината, каза още той.

Зарков обяви, че  ръководеното от него Министерство на правосъдието е осигурило охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си: „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”.

Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години. Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че това дело имало опит да се прекрати”, заяви правосъдният министър, който е категоричен, че тези  практики трябва да спрат.

Зарков обясни какво би се случило при такъв казус, ако правосъдната реформа беше направена: „Ще бъде сезирана Наказателната колегия на Върховния касационен съд, която ще определи магистрат, който в момента е върховен съдия или с ранг на върховен съдия, който ще стане ад хок прокурор и ще може да разследва това нещо без съмнения, че преди или след разследването е бил или ще бъде под влиянието на тези, които разследва”. Министърът обясни и защо това е важно – „защото това няма да е нито прокурор, нито следовател – един от техните подчинени”.

Крум Зарков коментира и спекулациите с имена за евентуален следващ гл. прокурор.  Според него нито Гешев, нито Сарафов, нито плевенският прокурор Николов трябва да изпълняват функцията на главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.