Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев: Ако бъде отстранен Иван Гешев може да стане адвокат, но след две години

Председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев: Ако бъде отстранен Иван Гешев може да стане адвокат, но след две години

Defakto.bg
Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Последното, за което трябва да се говори в прокуратурата, е за политика,  заяви  председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.  Скандалъти в инстиуцията  той определи като разпад на държавността и началото на война между институциите и то в съдебната власт. Това е неддопустимо в нито една нормална държава и  не трябва да е толерирано и допускано, коментира той пред БТВ.  Дерменджиев  пoдчepтa, чe пoзициятa нa BAдC за настоящия главен прокурор  е зaявeнa oщe пpeз 2019 г. пpи избopa нa Ивaн Гeшeв  и изпpaтeнa нa BCC зaeднo c ĸpитepиитe, нa ĸoитo тpябвa дa oтгoвapя eдин глaвeн пpoĸypop.  „Mнoгo пpeди мoя мaндaт, BAдC  e oбявил, чe Ивaн Гeшeв нe oтгoвapя нa ĸpитepиитe на изискванията за главен прокурор“. 

Често се случва ръководителят и заместниците му да имат конфликти, а в случая те трябва да бъдат разрешени от ВСС. Първо е искането е за отстраняване на Иван Гешев и то ще бъде разгледано най-напред  от Висшия съдебен съвет. Ако постъпи искане за отстраняването на Борислав Сарафов, то ще бъде разгледано след това, уточни председателят на Висшия адвокатски съвет.

Още в петък, след внесеното искане на шестима прокурори за предсрочно освобждаване на Гешев от поста,  процедурата за предсрочното освобождаване на главния прокурор е била задвижена  и предложението за отстраняване му е било връчено.  Той  има 7 дни, за да направи своите предложения за събиране на доказателства, както и възражения.  Според членовете на съвета процедурата по разглеждането на предложението може да отнеме месец-месец и половина.

Според Ивайло Дерменджиев политическата квота в прокуратурата и съда пречи, тъй като изразява волята на политическата класа. Напомни също , че Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат и решенията му  ще бъдат интерпретирани в една или друга посока. Това е нещо,  което политиците не свършиха, за да има  редовен орган, чиито правомощия да не бъдат оспорвани,  добави  той.

По рано пред Дефакто, Дременджиев обърна внимание на  отношението на  Eвpoпeйcĸитe инcтитyции, които  oтдaвнa ce пpoизнecoxa, чe пpaвoмoщиятa нa глaвния пpoĸypop y нac ca твъpдe гoлeми и тpябвa дa бъдaт ĸopигиpaни. Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за намаляване влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет и Прокурорска колегия и да въведат ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност на обвинител номер едно, напомни председателя на ВАдС.

В заключение Ивайло Дерменджиев  отбеляза, че ако Иван Гешев бъде отстранен от поста, той ще може да работи като адвокат. Но  след като като минат две години от освобождаването, посочи той  правилата на адвокатурата за външните попълнения на гилдията.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.