Последни новини
Home / Законът / В Софийска градска прокуратура е започнала проверка по сигнала на Сарафов срещу главния прокурор

В Софийска градска прокуратура е започнала проверка по сигнала на Сарафов срещу главния прокурор

Defakto.bg

Прокурор от Софийската градска прокуратура вече е разпоредил да се извърши проверка по сигнала на заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от СГП.  Той е за извършени престъпления от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е определен на принципа на случайния подбор, казват още от СГП. В сигнала си Сарафов твърди, че Гешев незаконно е подслушвал прокурори, оказал е влияние на наблюдаващия прокурор по т.нар. дело „Барселонагейт“ и използва почивна база на прокуратурата в Боровец  като своя собственост и до нея редовите прокурори нямат достъп.

По-рано днес от СГП изпратиха позиция до медиите, в която посочват, че няма да се поддадат на влияние и натиск и всеки прокурор изпълнява служебните си задължения принципно, отговорно и обективно. В съобщението бе казано:

Софийска градска прокуратура е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за престъпления против републиката. Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът.

Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности.

Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им.

Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица. 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.