Последни новини
Home / Законът / Зарков призова адвокатите да популяризират правната помощ за пострадали от домашно насилие

Зарков призова адвокатите да популяризират правната помощ за пострадали от домашно насилие

Defakto.bg

 

Министър Зарков призова адвокатите, работещи с пострадали от домашно насилие да говорят за правната помощ, която се предоставя чрез държавата.

Той разговаря с адвокати и ромски медиатори, които  предоставят в област Варна безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места и ромски квартали, с фокус превенция срещу домашното насилие. На срещата в регионалния център за консултиране към адвокатска колегия Варна присъстваха и председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, председателят на адвокатска колегия Варна – Тодор Касабов и координаторът  на пилотния център Пенка Бакалова, съобщи МП.

„Постигнахме голяма крачка напред с подписването на Меморандум между НБПП, Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските съвети в страната за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие“, подчерта Зарков. И допълни, че ролята на МВР е много важна, защото се очаква при всеки установен случай на пострадал полицейските служители да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

Адвокатите разказаха за актуални случаи, при които са постигнали съдебни заповеди за защита на пострадали, за настаняването им в кризисни центрове и връщането им към нормален живот.

Те откроиха един от основните проблеми – колебанието на пострадалите да потърсят помощ, поради страха от насилника и ролята на адвоката и ромския медиатор в този процес по изграждане на доверие. Защото едно от най-важните условия за получаване на съдебна заповед за закрила е жертвата да подаде молба срок до един месец от акта на извършено насилие.

Министър Зарков  заяви, че по отношение на превенцията на тези случаи е добре да се подходи научно, като се анализират причините, поведението на извършителите и средствата за работа с тях и пострадалите, които дават резултат.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.