Последни новини
Home / Законът / Избраха 30 – годишния адвокат Стою Стоев от „ПП – ДБ“ за председател на правната комисия в НС

Избраха 30 – годишния адвокат Стою Стоев от „ПП – ДБ“ за председател на правната комисия в НС

Defakto.bg
Стою Стоев

Депутатите избраха 30 – годишния адвокат  Стою Стоев от ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси. Това стана със 123 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Против“ се обявиха ДПС, БСП и „Има такъв народ“, а „Възраждане“ гласуваха „въздържал се“.

Изборът бе направен според джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за председател на  правна комисия да бъде избран представител второта политическа сила срещу избора на РосенЖелязков за председател на Народното събрание. Според уговроката Желязков ще бъде сменен след три месеца с депутат на ПП-ДБ.

От БСП и ИТН  се противопоставиха на днешното решение.

Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии„, заяви Кристиян Вигенин от БСП и обясни, че досега те са се избирали на база постигнато съгласие между парламентарните групи или постигнато мнозинство.
„Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения, които са против конституцията и правилника на НС. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“, обясни Вигенин защо левицата е гласувала „против“ и подчерта, че това няма нищо общо с качества на Стоев.

„Знаете, че подобни договорки за избиране на председатели и ротиране и избиране на председатели и унизителен любовен танц между две парламентарни групи противоречи на конституцията на парламентаризма. Това, което наблюдавахме в момента и гласувахме „против“, е поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент и българския народ“, каза Тошко Йорданов от ИТН и обясни, че те три седмици са залъгвали хората, че ще правят правителство, а ГЕРБ са достигнали „дъното на самоунижението пред ПП“.

„Сега би било доста добре, ако сега при втория мандат вземете да се съберете и единия да арестува другия, а другия да арестува пък другия, така че да предоставите радост на целия български народ“, каза той.

Георги Свиленски от БСП настоя при следващото заседание на правната комисия Стоев да включи в дневния законопроекта на левицата за по-строгите наказания за пияните и дрогирани шофьори.

Кой е той

Стою Стоев е роден на 11 ноември 1992 г. в град Пловдив.

През 2011 г. завършва Националната природо-математическа гимназия в София, а през 2017 г. специалност „Право“ в Нов български университет.

Младият политик е син на бившия председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Теодор Стоев, избран от квотата на НДСВ, съобщи сайтът BIRD. Стоев младши е съдружник с баща си в адвокатската кантора „Станков, Стоев и партньори”, където партньор им е бившият правосъден министър Антон Станков

Стоев е  народен представител в 47, 48 и 49 Народно събрание от 17 МИР-Пловдив. В 47 и 48 НС Стоев е член на Комисията по правни въпроси, а в 47-ия парламент е член и на временната комисия за промени в Конституцията.  От професианалната му биоглафична справка, представена на страницата на „ПП“, серазбира, че е бил автор и съвносител на редица законодателни инициативи. Сред тях са:  Законопроект за противодействие на корупцията, Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел,  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се цели опазване на Българското Черноморие, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига.

Участвал е в изработването  на  законопроекта  за изменение и допълнение на Търговския закон, с който се създава нов вид търговско дружество за облекчаване на  стартиращия бизнес.  Участвал е с  предложенията за промени между двете четения към Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуалния кодекс, с които бе въведено електронно заповедно производство.  Бил е и в екипа, изготвил законодателната програма, която би трябвало да послужи като основа на втория мандат, получен от акад. Денков в 48-то НС.  Стоев е бил и от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-то НС, е посочено в справката.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.