Последни новини
Home / Актуално / Лозан Панов до кадровиците: Не допускам, че ВСС би се превърнал в „банка за услуги“ по искането за освобождаване на Иван Гешев

Лозан Панов до кадровиците: Не допускам, че ВСС би се превърнал в „банка за услуги“ по искането за освобождаване на Иван Гешев

Defakto.bg

Нямам спомен за друг подобен избор, при който действителността така грубо да опровергаваше твърденията на мнозинството, казва бившият председател на ВКС 

Лозан Панов, съдия, бивш председател на ВКС

В отворено писмо до Пленума на ВСС бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов припомня на кадровиците мотивите, с които Иван Гешев, беше избран на поста  главен прокурор. То е написано по повод постъпилото предложение във ВСС за неговото предсрочно освобождаване.  от шестима членове на  ПК, някои, от които са играли важна роля за избора му през 2019 г.

Панов  напомня  и острите реплики към него самия, заради изказаните  съмнения за  опита и уличния език,  с който си служи претендента за поста.   „Не защото Лозан Панов се е обявил против Иван Гешев, а защото аз знам как работи Гешев и вярвам, че това е доброто решение за прокуратурата, аз ще го подкрепя. И ще го подкрепя с чиста съвест“, реагира тогава бившият главен прокурор Сотир Цацаров     В писмото си Панов изразява надежса, че членовете на ВСС ще дадат пример на всички магистрати що е то за професионално достойнство и интегритет.  Казва още важни неща.

Публикуваме цялото писмо,  без редакторска намеса.

 

Уважаеми членове на ВСС,

в края на миналата седмица на сайта на институцията бе публикувано предложение за освобождаването на г-н Иван Гешев от поста главен прокурор. Предложението е подписано от шестима членове на Прокурорската колегия, които през 2019 г. издигнаха неговата номинация. В тази връзка си струва да припомня мотивите, с които вносителите на предложението за освобождаване, подкрепиха неговия избор, при това, без да претендирам за изчерпателност.

На фоновия шум от звуците на протестиращи граждани пред сградата на ВСС, прокурорът Георги Кузманов бе учуден, че част от външната публика не може да  оцени „професионалното говорене на прокурор Гешев, с разбиране и лекота, и дълбоко познаване на проблемите, както по всяко едно от делата, по които е работил, така и по на работата на магистратите“ (Протокол №24 /24.10.2019г. от заседанието на Пленума на ВСС) .

Автор на доклада на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия е прокурорът Калина Чапкънова. По време на избора на г-н Гешев, тя беше човекът, който убеди мнозинството, че номинираният притежава не само морални, но и високи професионални качества.

Преди гласуването на номинацията трябваше да понеса упреците на прокурора Гергана Мутафова, че занимавам ВСС с въпроси за опита и професионалните качества на кандидата. Според прокурор Мутафова тя имала „лични и непосредствени впечатления“ от работата на г-н Гешев, които тя считаше за автентични, защото ги е натрупала много преди той да стане заместник на главния прокурор. На обстоятелството, което изтъкнах, че г-н Гешев си служи дори с „уличен език“ при публичните си изяви в качеството му на заместник, никой дори не обърна внимание.

Под искането за прилагане на крайната мярка като освобождаването от длъжност, се е подписал и прокурорът Огнян Дамянов.  Затова, струва ми се, за важно да припомня, че той беше човекът, комуто бе предоставено честта да обоснове пред Пленума предложението на Прокурорската колегия.  Г-н Дамянов изтъкна като основен мотив колегията да се спре на тази кандидатура, един задълбочен и обективен анализ на състоянието на прокуратурата.  Именно от този анализ била създадена основа „както за конкретизирането на професионалните качества и управленските възможности на евентуалния кандидат, така и за обективната преценка на възможностите му да отговори на потребностите на прокуратурата и на обществените очаквания“.

Логично най-висока добавена стойност при избора на г-н Гешев имаше позицията на неговия предшественик г-н Сотир Цацаров. Той я обоснова… с чиста съвест. Уместно е да припомня неговите заключителни думи, непосредствено преди гласуването: “Затова, не защото Лозан Панов се е обявил против Иван Гешев, а защото аз знам как работи Гешев и вярвам, че това е доброто решение за прокуратурата, аз ще го подкрепя. И ще го подкрепя с чиста съвест.”  В контекста на тези думи и изхождайки от седемгодишния си опит като член ВСС, нямам спомен за друг подобен избор, при който действителността така грубо да опровергаваше твърденията на мнозинството.

В същото време, от искането за най-тежкото административно наказание – освобождаване от длъжност административен ръководител, установих, че то се базира на твърдения на неговия заместник. В тази връзка си заслужава да припомня опита, който имам в качеството си на председател на ВКС с моя заместник. Имах съмнения, че политици от управляващата през 2018 г. партия го използват за проводник към ВКС.  Очаквано доверието помежду ни ерозира и затова поисках от Съдийската колегия неговото освобождаване. Впоследствие той подаде оставка, но написа писмо до медиите, с което се опита да ме дискредитира и заяви, че се срамува от мен.  Няколко месеца по-късно, той бе награден с пост в Конституционния съд от парламентарната квота с мнозинството от гласове на същата партия, което показа, че съмненията ми са били напълно основателни.

Причина да ви припомня, драги колеги, всички тези факти и обстоятелства, са опасенията ми, че пороците, които съпътстваха избора на г-н Гешев за главен прокурор, има голяма вероятност да се възпроизведат и при неговото евентуално освобождаване. За да бъда разбран по-добре, ще изтъкна, че при предстоящото гласуване в никакъв случай не допускам, че ключова роля за вота биха могли да изиграят добруването на деца, съпрузи, роднини, „близки дами на мъжките сърца“.  Никога не съм и допускал, че ВСС би могъл да се превърне в „банка за услуги“.  Не допускам и, че зад даден вот може да се крият минали грехове.  Не допускам и, че някой би могъл да се „спазари“ за бъдещо кариерно израстване, след приключването на дейността на този ВСС. И най-накрая никога не бих допуснал, че проблемите с г-н Гешев са само симптом, а истинската причина са зависимостите на членовете на съдебния парламент.

Онова, което допускам е, че ВСС ще даде пример на всички магистрати за своето разбиране – що е то професионално достойнство и интегритет. Допускам също така, че ВСС ще демонстрира добросъвестно на останалите власти своето разбиране за разделение. Допускам също така, че ВСС ще даде на всички участници в политическия процес урок по независимост на съдебната власт. И най-сетне допускам, че в контекста на конституционната криза, произлизаща от политическите и геополитическите течения и борби, ВСС няма да пропусне шанса да върне процесите в управлението на държавата към една нормалност, осъзнавайки своята отговорност за прилагането на върховенството на закона.

 

 

17.05.2023г.

гр. София

 

Лозан  Панов

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.