Последни новини
Home / Законът / Живее ли главният прокурор в Регентската вила в Боровец и кой плаща разноските,  попита Бойко Рашков в парламента

Живее ли главният прокурор в Регентската вила в Боровец и кой плаща разноските,  попита Бойко Рашков в парламента

Defakto.bg

Със 7:0 гласа Прокурорска колегия изпрати сигнала на Сарафов срещу началника му на етичната и дисициплинарната комисия

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)  реши да изпрати на етичната и дисициплинараната комисия сигнала на директора на НСлС Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.  Решение бе взето със 7 гласа „за“ и нула против. В гласуването не участваха Иван Гешев и Йордан Стоев, които си направиха отвод. Поради отпуск не гласува и Огнян Дамянов.

Прокурорите във ВСС не обсъждаха  по същество сигнала срещу главния прокурор. По – рано заседанието на ПК,  на което дойде и главният прокурор Иван Гешев,  за да го председателства,  започна със спор. Темата не бе обявена, но Калина Чапкънова предложи включването на сигнала в дневния ред.  Тя е  един от шестимата съдебни кадровици, които внесоха искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор за нарушение  на служебните задължения по огледа на местопроизшествиеот след взрива на 1 май до автомобила му.

Чапкънова поиска в дневния ред да бъде включена като допълнителна точкаи  сигналът на заместник  – главния прокурор Борислав Сарафов срещу Гешев.  В него се  твърди, че главният прокурор е записал негламентирано  члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев, който също е сред подписалите искането.

Предложението беше прието с 4 на 3 гласа, като в гласуването не участваха Иван Гешев и записвания без негово знание Йордан Стоев. Не участва и Огнян Дамянов, излязъл в отпуск.Сарафов  изпрати сигнал и в  Софийската градска прокуратура с искане за започване на разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. По-рано днес СГП обяве, че наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка  по случая. СГП декларира също, че  няма да се поддаде на влияние и натиск и всеки един прокурор изпълнява служебните си задължения принципно, отговорно и обективно..

Това е трето поред искане за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, след като през 2021 г. и 2022 г. то бе поискано последователно от двама служебни министри на правосъдието – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. За първи път обаче отстраняването от поста на Гешев се иска от членове на прокурорската колегия на ВСС.

Сарафов с охрана по неотложност

Бойко Рашков
Крум Зарков
По рано в парламента  беше изслушан служебният правосъден министър Крум Зарков за охраната, назначена на Сарафов по негово искане, след като обяви, че се страхува за живота си, „защото познава Гешев“.  Зарков посочи, че охраната е назначена по закон и след писмена молба от Сарафов.  Тя ще остане, колкото е необходимо.  Не стана ясно дали се охранява и семейството на зам.-главния прокурор и директор на националното следствие. Зарков обясни, че назначаването на охрана на Сарафов не означава, че МП приема или не приема, че той е застрашен от главния прокурор. „Няма магистрат, който да е поискал охрана, и тя да е отказана„, каза Зарков.

Ситуацията е обаче е безпрецедента„, каза той и обясни, че охраната на Сарафов  е осигурена „по неотложност

     ВСС е предоставил  Регентската вила в Боровец за нуждите на прокуратурата, а не на нейния ръководител 

По повод сигнала на Сарафов, че Гешев е засвоил почивната база на прокурорите в Боровец  за лично ползване и те нямат достъп до нея, бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита дали  главният прокурор живее в  Регентската вила в Боровец. Той  поиска още да знае дали Гешев се грижи за кучето в базата на прокуратурата, за което има самостоятелна сграда.   Има ли друт ръководител от съдебната власт, който живее  в почивна  база на тази власт?

И  още: Дали комплексът в Боровец има персонал и кой му плаща –  данъкоплатците или лично Гешев. „Ако няма – той (Гешев) привилегирован ръководител ли? И на какво основание е различен? Това мания ли е на този човек?„, попита Рашков, по-скоро, за да се чуят въпросите,  отколкото да се получи отговор от министъра, защото знае, че той не може да отговори на всички.  „Нищо чудно да станем свидетели Гешев да пътува от морето всеки ден, ползвайки самолет“, заключи бившият министър.

Аз съм противник  на всякакви  привилегии и този въпрос трябва да се реши, за да  не шокираме  цяла Европа, каза Крум Зарков.  „Нито имам информация, нито  съм се интересувал къде живеят ръководителите на съдебната власт и кой се грижи за тяхнате домашни любимци, не ми е в компетниците, добави той.

До 2016 г. имотите на съдебната власт са били отговорност на Министерството на правосъдието, обясни Зарков. Посочи, че с 12 гласа „за“ и един  против  на 8 юни  2017 г. имотът  от 18 дка, е бил предоставен от ВСС за нуждите на прокуратурата.  Това е станало след промени  в ЗСВ  и  стопанисването на тези имоти е било възложено на администратвинет ръководители – едни на председтателя на ВАС , а на главния прокурор – другите. Оттам  нататък отговорен за стопансването и на въпросна сграда , е  гл. прокурор, а дали  тя се използвала  по предназначение, отговаря  Висшият съдебн съвет , подчерта Зарков.

Допълни, че през октомври 2021 г. от името й отпада „почивна база“, каза министърът.

„Според мен няма никво съмнение, че цялата материална база предоставена на административните ръководители, трябва да се ползва  в полза на хората, които работят в тези институции. Какво обаче е станало фактически от 2017 г. досега, аз не мога да кажа, тъй като не получавам такава инфорамиця.  Този  въпрос, както вие казвате, нараства лавинооборзано и теръпва ще получаваме сведения за него.  Няма да се уморя да казвам, че   трябва да бъдат приети законопроектите за контрол и отчетност на главния прокурор.   

Мирослав Иванов от „ПП“ обяви от трибуната, че е крайно време да се сложи край на това поведение, което  посрамва съдебната власт.  Той призова се приема механизмът за  независимо  разследване на главния прокурор, а след това да се пристъпи и към останалите промени, включително и на Конституцията.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.