Последни новини
Home / Без категория / in memoriam Почина съдия Трендафил Данаилов, дългогодишен председател на Софийския окръжен съд

in memoriam Почина съдия Трендафил Данаилов, дългогодишен председател на Софийския окръжен съд

Defakto.bg

 

Съдия Трендафил Данаилов

На 93 години почина съдия Трендафил Данилов, дългогодишен председател на Софийския окръжен съд.

Той е роден на 11 юли 1930 г.  Завършва   юридическо образование в СУ през 1954 г.  До 1981 г. е зам.- председател на Софийския градски съд и е повишен в ранг член-съдия на Върховния съд.  От 1981 г.- до 1992 г.  е председател на Софийския окръжен съд.

Бил е  адвокат.  Колегията го помни  като изключително компетентен и ерудиран съдия.  Сред стотиците дела, които е изгледал, едно му донесе особена популярност.

Данаилов беше съдията,  който извърши разпитите на двамата българи – Тодор Айвазов и Желю Василев, които заедно със Сергей Антонов през 1981 г. бяха обвинени от италианските власти  за атентата срещу папа Йоан Павел II.

В спомените си за това  тежко международно дело, Данаилов разказваше: „Аз бях председател на Окръжен съд София, когато бях определен да  извърша разпита на двамата българи.  В  последния момент  разбрах, че целият италиански състав на съда, заедно с  прокурора по делото, ще дойдат да присъстват на съдебната поръчка.

По българското законодателство нашите хора бяха свидетели, но италианският съд ги бе обявил за подсъдими и показанията им трябваха за решението.  Поради липса на договор за правна помощ, на базата на добронамереност, нашата държава се съгласи двамата да бъдат разпитани  по т.нар. „съдебна делегация“.  Италианските магистрати пристигнаха, в начало бяха  малко надменни и недоверчиви,  но по-късно като приключи съдебната поръчка,  забелязах, че станаха по-любезни и приветливи.  Още тогава разбраха, че нещата не стоят така, както тръгнаха обвиненията от Италия.  В края на краищата се получи и т.нар. оправдателна присъда – невиновни поради липса на достатъчно доказателства .  Според мен тази формулировка е съвсем неправилна.  Щом нямаш доказателства, значи си невинен!  Аз се надявам, че с тази оправдателна присъда, католическият свят  е разбрал, че България няма никакво участие и вина за атентата.“

През 2021 г. Трендафил Данаилов добави към множеството си държавни отличия, и голямата награда на  българския съдия по делото „Антонов“,  допринесъл съществено за смегчечените обвиненията срещу българските граждани.

Трендафил Данаилов е по-малкия  брат на покойния  конституционен   съдия Младен Данаилов, също оставил  следа в конституционното правосъдие.

Де Факто изказва съболезнования на близките на съдия  Данаилов.

Поклонението  ще се извърши на 18 май от 12,30 ч. в църквата Света Неделя в София.

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.