Последни новини
Home / Законът / БХК „пламенно“ се присъдинява към призива на Съюза на съдиите за оставки по върховете на прокуратурата и на ВСС

БХК „пламенно“ се присъдинява към призива на Съюза на съдиите за оставки по върховете на прокуратурата и на ВСС

Defakto.bg
Адв. Адела Качаунова

Българският хелзинкски комитет (БХК) подкрепя огласената декларация на Съюза на съдиите в България (ССБ), с която съсловната организация призовава не само за отстраняването от постовете им на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност, но и членовете на кадровия орган да подадат оставка. Това се казва в становище на организацията по повод поисканото предсрочно освобождаване от дължност на  главния прокурор за тежко нарушение на служебните му задължения.

В сряда Съюзът нa cъдиитe в Бългapия пpизoвa  Bиcшия cъдeбeн cъвeт (BCC)   нeзaбaвнo дa oтcтpaни oт зaeмaнитe длъжнocти Ивaн Гeшeв, Бopиcлaв Capaфoв и Яceн Toдopoв, а след това  члeнoвeтe нa cъвeтa cъщo дa нaпycнaт cъвeтa, тъй ĸaтo oтгoвopнocттa зa нaзнaчaвaнeтo нa  тpимaтa e „изцялo и нecъмнeнo  тяxнa“. Cъдиитe призоваха  също Инcпeĸтopaтa ĸъм Bиcшия cъдeбeн cъвeт дa извъpши пpoвepĸa, ĸaĸтo нa изнeceнитe oт Ивaн Гeшeв, Бopиcлaв Capaфoв и Яceн Toдopoв фaĸти и oбcтoятeлcтвa, тaĸa и нa цялocтнaтa им дeйнocт ĸaтo aдминиcтpaтивни pъĸoвoдитeли нa пpoĸypaтypaтa и cлeдcтвиeтo.

Регенстката къща в Боровец, която от 2021 г. обитава гл. прокурор, е била ремонтирана през 2011 г.  от Министерския съвет. Комплексът е  построен през 1941 г. и разполага с голяма къща с три апартамента и още 5 бунгала. В нея са живели премиерът Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г.
През 1961 година къщата е ползвана за декор за снимките на филма „Тютюн“ с участието на Невена Коканова.

Междувременно в отговор на запитаване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, министърът  на правосъдието Крум Зарков повдигна завесата за ползваната от Иван Гешев почивна база на прокуратурата в Боровец по думите на Сарафов, до която прокурорите нямат достъп.  В сигнала на  шефа на следствието  до СГП е посочено, че Регентската вила в Боровец  е „привитизирана“  за лично ползване от гл. прокурор.  През 2017 г. ВСС е възложил стопанисването на базата на гл. прокурор  за ползване от прокуратурата, а не за семейно жилище, се разбра от отговора на министъра.  През 2021 г. от описанието на имота е отпаднало наименованието „почивна база“, каза още Зарков, който призова час  по – скоро да бъде приет законопоректа за независимо разследване на обвинител  № 1. В него се предлага освобождаването на главния прокурор от ВСС да става с 13, а не 17 гласа, както е сега.

Подкрепяме пламенно и отправения призив от ССБ за сериозна конституционна реформа при пълно съобразяване с препоръките по отношение на съдебната власт на Венецианската комисия, както и с изискванията за изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека по делото Колеви срещу България“, пише в становището си БХК.

Че Иван Гешев е неподходящ за поста на главен прокурор и не следва да бъде избиран за него ние посочихме на членовете на ВСС още през ноември 2019 г. Не бяхме чути нито тогава, нито впоследствие, когато многократно призовавахме за освобождаването му или за неговата оставка. Открито саботирани от страна на ВСС бяха и други опити за предсрочното освобождаване на г-н Гешев от длъжност. Настоящата ситуация е логично развитие на това пренебрежение към очевидното.

Очевидно е също така, че в ръководството на прокуратурата има дълбок порок, за който ВСС не може повече да си затваря очите, въпреки собствената си дискредитация и накърнена легитимност. Развиващото се пред очите ни отдавна е нетърпимо и дължите да предприеме ефективни действия за окончателното му разрешаване. Това е въпрос на достойнство.

Също въпрос на достойнство е отговорните за избора на господата Гешев, Сарафов и Тодоров да подадат оставка. Че покварата, причинена на ВСС от сенчестите центрове на власт е тежка, е несъмнено. Но напускането на този загубил легитимността си орган е акт на порядъчност, който се дължи в името на заздравяването на съдебната система и държавността„.

Становището е подписано от адв. Адела Качаунова,  директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.