Последни новини
Home / Законът / Зарков: Ако механизмът за разследване на обвинител № 1 вече беше в сила, нямаше да се стигне до войната, която наблюдаваме сега

Зарков: Ако механизмът за разследване на обвинител № 1 вече беше в сила, нямаше да се стигне до войната, която наблюдаваме сега

Defakto.bg

Ако законът за механизма за ефективно разследване на главния прокурор и по-висока отчетност, вече беше в сила и ако беше приет своевременно, нямаше да се стигне до война, каквато наблюдаваме сега. Това коментира в предаването „Още от деня“ на БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той допълни, че е обнадежден, тъй като парламентарната правна комисия е направила нещо много важно, като е дала ход на процедурата и законопроектът е бил приет с голямо мнозинство.

Всички депутати на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ подкрепиха законопроекта и се ангажираха със срочна работа по него. Чуха се и призиви да се гледа още утре в пленарна зала. Това е знак, че всички добре разбират колко важен е законопроектът, каза Зарков.

В Народното събрание лежи голямата отговорност да се създаде правната рамка, която е необходима за страната ни. Тя е необходима както за хората, както за правовия ред, така и по отношение на нашите ангажименти, по-дълбока интеграция в Европейския съюз. Това е дълъг дебат, който се води много дълго време, коментира още Зарков.

Стигали сме и преди до този етап на процедурата, но днес ми се струва различно. Различно беше и във Висшия съдебен съвет, където се дискутираха теми – свободно и отговорно, защото само преди седмици това ми се струваше напълно невъзможно, каза още министърът.

Според Зарков случващото се в прокуратурата е „неприятно“. Валят внушения, скрити заплахи, появяват се записи и какво ли още не. Това е грозната, гола истина. Нека се замислим – кой не го знаеше? Това е резултатът, това е цената да не поемаш отговорност, когато си избран от хората да взимаш решения – решения, които понякога могат да ти създадат неприятности, които могат да ти причинят скърцане със зъби, които могат да те скарат с приятел или с висш прокурор. Това е работата. Моята задача като служебен министър е да направя така, че нещата най-накрая да се случат. Диагнозата е ясна, лечението също. Време е да бъде администрирано, заяви Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.