Последни новини
Home / Законът / Обсъждането на сигнала срещу Гешев за тайните записи и почивната база в Боровец – продължава другата седмица

Обсъждането на сигнала срещу Гешев за тайните записи и почивната база в Боровец – продължава другата седмица

Defakto.bg

 Главният прокурор е призован  в понеделник в СГП по проверка за  търговия с влияние

Обсъждането на сигнала на Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС)  ще продължи в следващо заседание на Пленума на съвета.  Това стана по решение на правосъдния министър Крум Зарков след дълги спорове по каква процедура членовете на ВСС трябва да вземат отношение по сигнала, в който се твърди, че Гешев е накърнил престижа на съдебната власт. С други думи процедурата бе задвижена.

Темата влезе като  извънредна точка в дневния ред по предложение на Олга Керелска и Атанаска Дишева, което получи подкрепата на мнозинството съдебни кадровици. На заседанието беше прочетен сигналът на Сарафов. Почти единодишно беше прието и да се обсъди и дали главният прокурор ползва почивна база в Боровец за лични нужди.  За всички предложения, Гешев обяви, че е готов да участва в обсъжданията.  Против бе съдия Вероника Имова, която даде всичко от себе си обсъждането да не  се състои, а  сигналът на Сарафов да бъде приет само за сведение.

Обществото се тресе и ние не можем  да подминем проблема, това съотвества на нашите задължения, опонира  Дишева.  Главният прокурор трябва да изясни и ползва ли почивата база в Боровец, настоя тя.  Това, че има образувано производство не пречи на съвета  да свърши своята работа,  категорична бе Дишева.

Тя директно  попита Гешев – правил ли е записи на 150 магистрати  политици,  както се твърди в сигнала на  Сарафов. Той отговори, че е главен прокурор и не е нарушавал Конституцията.  Въпреки, че  устно декларира на няколко пъти, че иска още днес да се проведе дебатът, тъй като щял да излиза в  отпуск,  в типичен стил  парира дебата с новината, че е призован на разпит.

Заяви, че ще направи сериозни разкрития за политическото влияние в съдебната система. Това ще стане, обаче, когато даде обяснения в рамките на проверки от прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Ще има голям срам за една част от членовете на ВСС, обеща той. Това ще подейства почистващо на политическото влияние, мина в атака главинят прокурор, който сам призна, че след поисканото му отстраняване, е говорил с политици за това.  Каза, че е решен “ твърдо да го направя“.  Съобщи, че е призован в понеделник от прокуратурата, заради дело за търговия с влияние и с изявлението си подсказа, че знае за какво е образуваната проверка по сигнала на Сарафов срещу него.  Според него е информацията не е следствена тайна, защото е образувана проверка само по Закона за съдебната власт – т.нар. предварителна проверка. Но с оглед статута  и влиянието му,  е съмнително, че предварително е научил за какво точно е проверката срещу него.

Дишева не остана доволна,  защото въпреки  конкретния си въпрос, не получи пряк отговор на въпроса за записите.  Тя предложи Пленумът на ВСС на отделно заседание  да изслуша всички  засегнати в сигнала на Сарафов . Предложението й бе подкрепено от Галина  Захарова, председател на ВКС.  Захарова заяви, че е изумена от случващото се в прокуратурата: „Не мога да повярвам, че 15 години след като сме членове на ЕС, скандалите ни връщат десетки години назад  във времето и  трябва да започваме отначало“.

Пред ВСС  директорът на НСлС настоява да се образува  дисциплинарно  производство срещу Главния прокурор, тъй като е нарушил забраната, че е никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. Сарафов оповести също, че гл. прокурор на оперативка се е похвалил, че освен записан на члена на ВСС  Йордан Стоев е  нaпpaвил нaд 150 пoдoбни зaпиca нa paзгoвopитe cи c пoлитици, мaгиcтpaти и члeнoвe нa BCC. Оcвeн, чe e нapyшил Koнcтитyциятa, зaпиcвaйĸи Cтoeв бeз нeгoвo знaниe, тoй e извъpшил и пpecтъплeниe пo чл. 339a oт HK, изпoлзвaйĸи „cпeциaлнo тexничecĸo cpeдcтвo зa нeглacнo cъбиpaнe нa инфopмaция“, твъpди в cигнaлa cи диpeĸтopът нa HCлC.

Според председателя на ВАС Георги Чолаков не може  да се образува дисциплинарна процедура срещу „тримата колеги“ в съдебната власт заради решение на КС.  Той припомни тълкувателното решение на Конституционния съд , в което се казва, че на председателите на ВКС и ВАС и не може да се  търси дисциплинарна отговорност. Чолаков допълни, че действите,  в ЗСВ има текстове, които създават усещането, че това е възможно, но призова да не се изваждат отделни разпоредби, за да се аргументира подобна теза, а да се гледат всички заедно. Каза също, че решението на КС от миналата година е тълкувателно и мотивите му са задължителни.  Цветинка Пашкунова изтъкна, че предвид решението на КС, единствената възможна процедура, по която да се ангажира юридическа отговорност на тримата големи в съдебната система, е процедурата по чл. 175 от Закона за съдебната власт.  Той бе подкрепен и от Вероника Имова и Боян  Магдалинчев.

Атанска Дишева заяви, че  може да бъде образувано дисциплинарно производство срещу един от тримата големи в съдебната система. Тя се обоснова с няколко текста от ЗСВ (чл. 308, чл. 312 и чл. 320), които регламентират какви са наказанията, кой е дисциплинарно наказващият орган, какви правомощия има дисциплинарният състав и дисциплинарно-наказващият орган. Бе категорична, че дисциплинарна  процедура може да бъде открита, защото във всички и разпоредби  на ЗСВ се говори за член на ВСС, а не изборен член, каквито са избраните от съдебната и парламентарната квота, както и на чл. 320, ал. 4, т. 3, където изрично се казва: „Пленумът на Висшия съдебен съвет може да направи предложение до президента на републиката за освобождаване на член по право на Висшия съдебен съвет“.

Тъй като членовете  на ВСС затънаха в  спорове в каква процедура се намират,   министърът на правосъдието Крум Зарков обяви, че ще се  възползва от правомощията си  и слездващата седмица ще насрочи извънредно заседание  на Пленума на ВСС за обсъждане на сигнала на Сарафов.

„Никой не може да ме убеди, че няма подходяща процедура, за да се разкрие какво се е случило. Въпросът е дали е вярно или не това, което се твърди. Такава процедура има. Аз имам възможност и да започна други процедури, като не изключвам възможността да се възползвам от това право. Всичко ще се реши, след като стане известно какво ще реши съдебният съвет. Изключително правилно беше, че днес съветът заседава, защото щеше да бъде неадекватно. А с дебата поставихме рамки„, заяви Зарков.

Peгeнтската ĸъщa в Бopoвeц, предоставена за почивна база на прокуратурата през 2017 г

        За почивната база в Боровец

Дали ползва почивната база в Боровец като лична собственост,  на този въпрос последва витиеват отговор, а именно –  базата се ползва  по предназначение от всички  прокурори, без да се  нарушават “ нормативните изисквания“. Гешев обеща да представи документи, за посещенията си и в други почивни бази в Цигов Чарг и на Витоша, освен в  Боровец, където навсякъде си плащал сам.  Можел да призове свидетели да потвърдят това.  Оплака се, че  заради статута си  не бил ходил почти цяла година на ресторнат.

„Не съм ползвал базите на прокуратурата извън спазване на правилата на прокуратурата и извън нормативните изисквания. В тази база се спазва реда, както и в останалите бази.  Не ползвам аз базата, посещавали са я много лица от и извън съдебната власт. „, заяви Гешев.

Подкани Боян Новански да каже нещо повече, който заяви онова, което вчера министър  Зарков обяви в Народно събание –  базата е въложена от ВСС през 2017 г. за стопанисване на главния прокурор за нуждите на прокуратурата, не за индивидуално ползване.  В подкрепа на Гешев Новански заяви, че и той е ходил в Боровец,  „но без преспиване“. Ходили „сума ти“ членове на ВСС – там празнували рожденни  дни.  Георги Кузманов, който е един от подписалите искането за отстраняване на Гешев, заяви, че е ползвал и трите бази заедно със семейството си и е бил допускан по съответния ред.

Така  отговорите на въпроса живее ли главният прокурор в почивната  база на прокурорите в Боровец, както и  дали е  записвал  още магистрати и политици,  без тяхно знание, останаха  на честната му  дума  до другата  седмица.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.