Последни новини
Home / Актуално / Атанаска Дишева, член на ВСС: Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава с говоренето си

Атанаска Дишева, член на ВСС: Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава с говоренето си

Defakto.bg

Ако бъде приет механизмът за  разследване на главния прокурор,  правилата му ще се  приложат и в случая „Гешев“, ако стигне до съд

Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава като говори за конкретни дела, за  разговори  си с прокурори и  политици.  Това заяви Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет пред  Нова тв.

Вероятно има някаква друга цел. Това да записваш други лица по време на частен разговор, без да ги предупредиш и да поискаш изричното им съгласие, несъмнено е нарушение на основен принцип в Конституцията”, коментира тя. Ако подобно нарушение бъде доказано,  това би било основание да предсрочното освобождаване на Гешев,  допълни Атанаска Дишева.

По настояване на Дишева и Олга Керелска в четвъртък ВСС започна процедура за обсъждане на сигнала на зам. гл. прокурор и шеф на НСлС Борислав Сорафов за нарушения на Конституцията и закона от неговия началник Гешев. Те са свързани с незаконни записи на колеги и политици, обсебване на почивната база в Боровец, оказване на влияние е по делото  “ Барселонагейт“, както и допукането по негово указание на израелския експерт на местопроизшествието след взира до колата му на 1 май.  Заради  последното шестима членове на ВСС от Прокурската колегия на ВСС да поискаха отстраняването на Гешев от поста.

На вчершаното заседание именно Дишева  попита директно  Гешев правил ли е записи на разговорите си с магистрати, политици и  членове на ВСС без тяхно знание  и живее ли в почивната база на прокуратурата в Боровец,  отдадена за нуждите на работещите в нея.  Не получи задоволителни отговори, а гл. обвинител се закани, че като му дойде времето ще изнесе  „голям срам“ за някои членове  на ВСС.

Дишева напомни, че според признанията на самия Гешев, след внесеното искане предсрочно освобождаване на Гешев от поста, той е провел последователно разговори с членовете на съвет, поискали това, политици, административни  ръководители на апелативни прокуратури, в които той им е поискал сметка за ввесено  предложение и защо е загубил подкрепата им.   „Никой от членовете на Висшия съдебен съвет не е длъжен да се отчита на г-н Гешев, още по-малко в подобна ситуация да му дава обяснения защо е внесъл предложение за неговото отстраняване.  Те не са му подчинени”, коментира тя  казаното от  главния прокурор след завръщането му от САЩ.  С това се потвържда отколешната теза, че членовете на ПК взимат  решения, каквито той иска и желае, отбеляза Дишева.

По думите на Атанаска Дишева  разкритията, които напоследък обвинител номер 1 прави, говорят за нарушаване на Конституцията.

Ако бъдат приети промените в НПК за новия механизъм за  разследване на главния прокурор,  правилата му ще се  приложат и в случая“Гешев“, ако той стигне до наказателе съда,  се разбра от думите на Дишева.

Самата  процедурата, която е открита  пред ВСС във връзка с  предсрочното му  освобождаване, ще продължи по досегашния ред, защото това е друг вид отговорност, каза тя.

Само ако с преходни разпоредби в закона се запише, че заварената процедура се провежда по новия ред, той би могъл да бъде освободен  13, а не с 17 гласа, както е сега, допусна съдията.

Междувремено в петък НС започна разглеждането на първо четене  на законопроектите за независимо разследване на  главния  прокурор.

По думите на Дишева обстановката във ВСС се е променила, откакто избухнаха скандалите по върховете на Прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.