Последни новини
Home / Законът / ВАС остави без разглеждане искането за спиране на строителството на пътен възел от автомагистрала „Струма“

ВАС остави без разглеждане искането за спиране на строителството на пътен възел от автомагистрала „Струма“

Defakto.bg

 

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на  „Сдружение за дива природа Балкани“ против Разпореждане за допуснато предварително изпълнение на Разрешение за строеж №РС-36/03.05.2023 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Разрешителното се отнася за строеж на малка част от трасето – пътен възел в края на автомагистрала „Струма“ в посока Кулата – София.

Съдиите приемат, че сдружението не е  заинтересовано лице по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Природозащитниците и местната общественост в Кресна настояха, че въпросният пътен възел предопределя трасето на „Струма“ по най-лошия според тях вариант – платното в южна посока (от София до Кулата) да остане сегашният път през Кресненското дефиле, а платното в обратната посока да минава източно от дефилето. Този вариант беше лансиран от третото правителство на Бойко Борисов през 2017 г.

Върховните магистрати оставят жалбата без разглеждане, тъй като приемат, че оспорващото сдружение няма качеството на заинтересовано лице (по смисъла на чл. 149, ал . 2, т. 1- т. 3,  във връзка с чл. 161, ал. 1 от Закона за устройство на територията). В определението магистратите очертават различния кръг лица с правен интерес, когато става въпрос за оспорване на актове по Закона за устройство на територията и по Закона за опазване на околната среда.

Понятието „засегната общественост“ по Закона за опазване на околната среда визира кръга на лицата с правен интерес да оспорват актове като решения по Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) и Подробен устройствен план (ПУП), които подлежат на самостоятелен съдебен контрол. Разрешението за строеж обаче попада в приложното поле на друг специален закон – Закона за устройство на територията, и именно той очертава различен кръг на лицата с правен интерес от оспорване на този вид актове.  Следователно постановеното изрично разпореждане за допускане на предварително изпълнение на разрешението за строеж за отсечката от автомагистрала „Струма“ не подлежи на обжалване от  „засегната общественост“ по смисъла на Орхуската конвенция.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.