Последни новини
Home / Актуално / Нели Куцкова: Ненормално е един главен прокурор да заплашва с „мръсни тайни“ онези, които по закон трябва да вземат решение за поведението му

Нели Куцкова: Ненормално е един главен прокурор да заплашва с „мръсни тайни“ онези, които по закон трябва да вземат решение за поведението му

Defakto.bg
Нели Куцкова

Нещата изглеждат безогледни и гарнирани с  език, който е почти мутренски

Чакат ни много грозни гледки

Между съдебната и законодателната власт не трябва да има стена, трябва да се контактува, но за законопроекти, проблеми на съдебната система и работни групи. Да се обадиш на народен представител и да питаш – „тази защо предлага да ме уволняват“ – ми се вижда ненормално. Това коментира  през седмицата пред bTV  съдия Нели Куцкова, бивш председател на ССБ . Поводът бяха думите на  Десислава Атанасова, че  именно тя е „жената, приятел и политик„, на която Иван  Гешев се е  обадил да иска обяснение за казаното от  Мария Габриел, че ще  поиска  отстраняването му от поста.

Куцкова коментира и  скандалната  развръзка по върховете на  прокуратурата, при  която зам. главният прокурор Сарафов  поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и го „даде на прокурор“.  Гешев също поиска отстраняване на заместника си, скъса си поисканата оставка от  6-ма прокурори от ПК на ВСС  и обеща, че ще си доизкара мандата.  След години на пълен застой по делото за пачките и клюлчетата,  многозначително спомена  „Барселонагейт“ и името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и се закани, че  ще изнесе факти за  „голям срам“ за някои членове  на ВСС.  С днешна дата и двамата  са обект на обсъждания и  проверки от  ВСС, Инспектората и Софийска градска прокуратура.

Или нищо не говориш, или казваш всичко. Истината ще излезе наяве, но това с нищо не допринася за добрата работа на съдебната система. Аз съм убедена, че хората по ниските инстанции в прокуратурата си вършат всекидневната работа“, коментира Куцкова.

По повод мотивите са оставката и заканите на главния прокурор, съдията посочи: „ Ако става дума само за позорни действия – яли, пили, веселили и изложили – това не е престъпление. Когато един главен прокурор сам признава, че крие срамни тайни – това е един от най-големите ни проблеми.  Да заплашваш едни хора, които трябва да вземат решения въз основа на закона, че ще изкараш за тях мръсни тайни – е задълбаване в тинята“, отбеляза тя.

Съдията  припомни, че ВСС през 2002 г.  също поиска оставката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.  Тогава съветът  мотивира позицията си с  превишаване  на  правомощия,   задържане  на разследвания по определени дела, злоупотреба с дисциплинара власт и насаждане на страх в прокуратуата.  Филчев не я даде, а по – късно завеща делото „Колеви срещу България“ по което  през 2009 г. ЕСПЧ установи,  че България няма процедура за независимо разследване на главния прокурор, а  властите  са пропуснали да разследват версиите за съпричастността му в случая с разстрела на прокурора Николай Колев.

„Когато бях член на ВСС, имаше сериозен натиск върху членовете от парламентарната и от професионалната квота за избора на Никола Филчев. Това не е от вчера, но по-рано беше по-културно и възпитано.  Сега нещата са по-безогледни и гарнирани с използване на език, който е почти мутренски“,  отбеляза Куцкова.

Не знам кой кого с какво държи. Ще наблюдаваме много грозни гледки и за съжаление не само ние. Позорът става европейски. Когато нямаш доверие в една държава, това се отразява на чуждестранните инвеститори„, каза съдията.

Законопроектът за механизма за ефективно разследване на  главния  прокурор,  изработен в Министерството на правосъдието, е най-добрият предлаган в рамките на действащата Конституция, заключи  бившият председател на Съюза на съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.