Последни новини
Home / Законът / Олга Керелска, член на ВСС: Странно е, че Сарафов, който не е от вчера в прокуратурата, изненадващо прозря, че тя е „“нагазила в политиката“

Олга Керелска, член на ВСС: Странно е, че Сарафов, който не е от вчера в прокуратурата, изненадващо прозря, че тя е „“нагазила в политиката“

Defakto.bg
Съдия Олга Керелска

За да се стигне до някакъв истински катарзис и очистване на ситуацията, зависи от политическата воля, докъде политиците искат да стигнат, и след това зависи и от разкритията, които ще бъдат направени, включително от главния прокурор.  Това  заяви пред БНР съдия  Олга Керелска – член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя коментира  случващото се прокуратурата и възможностите на ВСС да се справи със сигналите на 6-та прокурори, поискали оставката на гл. прокурор и искането на заместника му Сарафов да бъде образувана  дисциплинарна процедура срещу Гешев  заради незаконни записи на магистрати и политици.

Промяната трябва да бъде радикална. Най-съществената част е промяна в структурата и функционирането на прокуратурата. Би било редно да се проведе широк дебат и в прокуратурата по тези въпроси. Личното ми мнение – така или иначе структурата на прокуратурата показва пороци, нещо трябва да бъде променено“, коментира тя в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според  Керелска трябва да се даде по-голяма свобода на прокурорите, а не да се подчиняват на разпореждания. Трябва да се помисли за  възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образуват производства, защото когато тези откази не подлежат на контрол, нещата приключват там, каза тя.  Добави, че  това обжалване може  да се предвиди за по-тежите престъпления.   „Мисля, че и политиците вече узряват за тези идеи. Без промени в Конституцията няма как да стане тази промяна„, подчерта Керелска.

За твърдението на Борислав Сарафов, че „прокуратурата е нагазила в политиката“, тя смята, че една такава констатация, направена сега, е малко изненадваща:   Сарафов не е от днес и от вчера в прокуратурата. Изведнъж това проглеждане ми се струва изненадващо. Оттам се засилват едни съмнения във връзка с искреността му. Ако Сарафов има предвид, че прокуратурата търпи политически влияния – вероятно това е така. Ако разсъждаваме в посока дали прокуратурата е навлязла в политиката – имаме примери, които биха могли да бъдат квалифицирани като политически действия“. 

Тя даде пример с навлизането на служители от Бюрото за защита на свидетели в президентството. Според нея това по скоро е било политически акт. В случая става въпрос за едно действие, насочено от един орган на държавна власт към друг орган на държавна власт, без обаче да е ясно доколко принципът за разделеление на властите беше спазен, каза тя.   По думите й по-важен е въпросът как политиката е навлязла в прокуратурата и съдебната власт.

Съдия Керелска припомни исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор и разясни процедурата.

Във ВСС постъпи предложение от 6-ма членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване на главния прокурор. По него е образувано производство. Тече 7-дневен срок за отговор на Иван Гешев, който изтича в понеделник. След това има 3-дневен срок, в който трябва да се насрочи заседание по допустимост на направеното предложение. След като пленумът на ВСС вземе решение, че предложението отговаря на законовите изисквания, трябва да се насрочи заседание по същество, на което ще се събират доказателства във връзка с твърденията.

От една страна “ наивистичният прочит на нещата може да доведе до извод, че става въпрос за осъзнаване, проглеждане, катарзис на колегите“, каза тя.  От друга страна  обаче  хронологията на събитията  може да наведе до други изводи. Напомни, че това предложение дойде след обявеното от Мария Габриел ( че ще поиска отстрасняването на Гешев от поста. б.р )“

Има връзка между едното и другото събитие. Дали е било спонтанен порив или е имало подводни течения – можем да гадаем.  Може да се зададе и  въпрос дали не е упражнен натиск, от кого, какъв е бил той – това са много важни неща, вметна  още Керелска.

ВСС е сезиран и с искане от заместник главния прокурор Борислав Сарафов – за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. В него пише, че на 15.03., когато Гешев обяви, че няма да подава оставка, тази проява е била предшествана от една оперативка, на която и той е присъствал, на която Гешев е заявил, че разполага със запис от разговор с член на прокурорската колегия Йордан Стоев, както и че притежава 150 записа от разговори с политици, магистрати, включително и членове на ВСС.  С оглед на това се иска образуване на дисциплинарно производство.

В някакъв план този сигнал беше обсъден на последния пленум на ВСС в четвъртък, посочи Керелска и добави: „Ние не можехме да навлезем в истинско обсъждане на сигнала“.   На пленума отново беше повдигнат този дебат – може ли да се води дисциплинарна процедура или единствената възможност е тази процедура, която е започната от 6-мата прокурори. Взе се решение този въпрос допълнително да бъде обмислен и на следващ пленум да имаме яснота какво ще правим с този сигнал.

И в единия, и в другия случай Борислав Сарафов не е компетентен да иска образуване нито на дисциплинарно производство, нито на производство по член 175, ал. 5 от ЗСВ (предсрочно освобожаване на гл. прокурор б.р.) Тепърва предстои обсъждане в пленума на  въпроса  за  допустимостта на неговото искане и сигнал“, заяви Керелска .

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.