Последни новини
Home / Законът / Прокурор Георги Кузманов, член на ВСС: Няма политическо въздействие за искането ни до ВСС за гл. прокурор

Прокурор Георги Кузманов, член на ВСС: Няма политическо въздействие за искането ни до ВСС за гл. прокурор

Defakto.bg

Няма политическо въздействие в искането ни за предсрочно освобождаване на Гешев  – това заяви пред БТВ прокурорът Георги Кузманов, един от шестимата поискали оставката му.  Ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ – СДС Мария Габриел даде знак, че  ще иска оставката на Гешев от поста, последва  искане на шестима прокурори от ПК на ВСС  за образуване на производство по отстраняването му.  Появилите се съмнения,че реакцията на прокурорите е политически мотивирана,   Кузманов нарече  „съвпадение във времето“

На 12 май  Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана  Мутафова,  и Светлана Бошнакова,  Георги Кузманов и Огнян Дамянов  предложиха на Пленума  на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Кузманов отрече да е разговарял с политици по темата. „Това ме пита и г-н Гешев: „Кой политик ти се обади?“ Никой, аз съм избран от колегите си магистрати от страната и съм отговорен единствено и само пред тях“, отбеляза прокурорът.

Той обясни, че искането за отстраняване на Гешев е свързано с това да се изясни дали главният прокурор е извършил нарушение при разследването на взрива срещу колата му от 1 май.  „Ние пожелахме единствено да бъде установена истината по изнесените в обществото факти, че чужд експерт е бил изпратен по негово устно нареждане на мястото на произшествието, където той е жертва и пострадал. Дали има или няма нарушение, ще реши пленумът“, допълни Кузманов  със значително по- мек тон от онзи, изразен в искането до пленума.

Обезпокоително ще бъде, ако главният прокурор е записвал телефонните си разговори, защото това е пряко нарушение на Конституцията, каза  Кузманов, но добави,  че не му се вярва това да е така. Зам. гл. прокурор Борислав Сарафов обяви, че на оперативка в прокуратурата Гешев е пуснал запис, който сам е направил на негов  разговор с  Йордан  Стоев без негово знание. Стоев е друг прокурор от шесторката.

Не съм усещал намеса на политиката към ВСС и политическо влияние“, каза Кузманов. На въпрос дали ще гласува за отстраняването на Иван Гешев от поста той отговори: Гласуването е в края на процедурата. Не мога да кажа какво ще знам тогава. Едва тогава ще взема своето решение как да гласувам. 

Прокурорът защити колегите си обвинители, които излязоха на протест в защита на Гешев след взрива. По думите му, това не било демонстрация в подкрепа на главния прокурор, а „манифест на колегите от страната, които към този момент знаеха, че е било заплашено семейството г-н Гешев“. По-късно бе установено, че семейството не и било в автомобила.

Сигнарът до  пленума на шестимата бе мотивиран с тежко нарушение на служебните задължения на Гешев в действията му по разследването на взрива до автомобила му от 1 май  и по-специално в участието на израелския експерт в огледа на местопроизшестивето,  доведен от зам.-директора на Националното следствие Ясен Тодоров по указание на Иван Гешев.  Цитирано бе  интервю на Тодоров пред БНР,  изявленията в НС на вътрешния министър Демерджиев и последвалите уточнения от заместника на Гешев – Борислав Сарафов. Към предложението бе прикачена  и позицията на Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор по разследването и директор на НСлС  до БТА.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.