Последни новини
Home / Законът / Гешев ще дава обяснения пред СГП по проверка за търговия с влияние

Гешев ще дава обяснения пред СГП по проверка за търговия с влияние

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев ще дава обяснения в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, както самият той оповести пред  ВСС миналата седмица.

На 15 май, гл. прокурор  се оплака, че е бил обект на натиск да подаде оставка, зад който стоели бившият премиер Бойко Борисов и заместникът му Сарафов. След като си скъса поисканата му оставка, той заяви, че трябва да се измете „пoлитичecĸи бoĸлyĸ“ и, както и че  щe зaвъpши 7-годишния си мaндaт.

Самият  Сарафов  нacтoявa пред ВСС дa ce oбpaзyвa  диcциплинapнo пpoизвoдcтвo  cpeщy Гeшeв,  cигнaлът e изпpaтeн и дo  CГΠ c  твъpдeния и дaнни зa извъpшeни пpecтъплeния. Той обяви, че нерегламентирано Гешев е записвал свой колега (и не само), че е обсебил почивната база на прокуратурата в Боровец, както и че  оказва влияние на политиците с образувани дела, които стоят на трупчета. Посочи още, че по указания на гл. прокурор на местопроизшествието за взрива до колата му  на 1 май,  е присъствал израелски експерт  без правно основание.  В момента Салафов е под охрана, защото познавал действията на главния прокурор и се страхувал за живота си.

Миналата седмица скандалите  влязоха извънредно  в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет. Като се позова на призовката си от Софийската градска прокуратура, главният прокурор поиска дебатът да се проведе след разпита му. Както  и че ще изнесе инфомация,  от която много от челеновет на ВСС ще се срамуват.

„Няма да покрия нищо, нито с следствена тайна, нито с нещо друго. Имам желание да заявя абсолютно всичко, което ми е известно, публично пред цяла България и пред членовете на Висшия съдебен съвет. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие няма да е за целия ВСС. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата ни, защото е време политиката да излезе от съдебната власт“, каза в четвъртък пред членовете на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев. Тогава той обяви, че по лични причини излиза в отпуска.

Според БНР се очаква  Иван Гешев да е на  работа на 25 май.

Излизането на Гешев в отпуск не значи, че през това време няма да упражнява някакво влияние, коментира пред БНР съдия Андрей Георгиев.

Не е нормално е един главен прокурор да заплашва с „мръсни тайни“ онези, които по закон трябва да вземат решение за поведението му, коментира  съдия Нели Куцкова, бивш председател  на Съюза на съдиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.