Последни новини
Home / Законът / За да даде обяснения пред СГП по сигнала на Сарафов, Гешев заобиколил журналистите и влязъл през задния вход

За да даде обяснения пред СГП по сигнала на Сарафов, Гешев заобиколил журналистите и влязъл през задния вход

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев  е дал обяснения  по проверка на Софийската градска прокуратура за търговия с влияние и нерегламентирано записване на  магистрати, политици и леронве на ВСС.

Очакващите го  репортери от  9 ч. сутринта не са успели да го засекат  нито на влизане, нито на излизане от сградата на бившата специализирана прокуратура.  По този повод  БНР съобщи, че той е влязъл в сградата от заден вход.   Към 12 часа той не бил излязъл от главния вход, където го чакали журналисти, уточни националното радио.

По тази  проверка обяснения е дал  и Сарафов, както и Йордан Стоев, член на ВСС, за когото Сарафов твърди, че е бил записван.

Очаква се да бъдат снети обяснения и от заместничките на главния прокурор, които според сигнала на Сарафов са били в стаята, в която Гешев казал, че записал над 150 политици, магистрати и представители, с които коментирал искането за отстраняването му.  Освен четиримата замecтници, свидетели  са били  били и  въpxoвнитe пpoĸypopи Baня Cтeфaнoвa,  Cийĸa Mилeвa и coфийcĸият гpaдcĸи пpoĸypop Илиянa Kиpилoвa.  Гешев пуснал  запис на разговор с Йopдaн Cтoeв (eдин oт шecтимaтa пoиcĸaли ocвoбoждaвaнeтo мy oт BCC) , който не бил предупреден , че е записван.

Ocвeн, чe e нapyшил Koнcтитyциятa, зaпиcвaйĸи Cтoeв бeз нeгoвo знaниe, тoй e извъpшил и пpecтъплeниe пo чл. 339a oт HK, изпoлзвaйĸи „cпeциaлнo тexничecĸo cpeдcтвo за негласно събиране на информация“, твърди в сигнала си директорът на НСлС.

Другата проверка срещу Гешев е за търговия с влияние заради твърденията му, че  са му предлагани посланически постове срещу оставка. Гешев заяви, че след като даде обяснения пред прокурор, ще говори и пред Висшия съдебен съвет.  Миналата седмица Гешев обяви на заседанието на ВСС, че излиза в отпуск по лични причини.

От съобщение на прокуратурата се разбира, че  срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов, двама от поискалиет оствакат на Гешев,  са постъпили сигнали от граждани с твърдения за противоправни действия, без да се дава повече конкретика.

В съобщението на прокуратурата се твърди, че се проверява и „сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в  български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“). Не е уточнено срещу кой е този сигнал.

От ВКП казват, че разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото „Барселонагейт“ е „на трупчета“ не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси.

Също и че се разследват сигнали срещу  Бойко Борисов и Мария Габриел.  В края на миналата седмица от сдружение БОЕЦ внесоха сигнал срещу Борисов за корупция.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че е постъпил „сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.“.  През 2019 година антикорупционната комисия беше сезиран да провери дали Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400,00 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Комисията прекрати тогава проверката.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление „по актуални теми“ в 14 часа – един час преди кандидат премиерът на ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента Румен Радев мандатът за правителство, съобщиха медиите.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.