Последни новини
Home / Законът / Срещу Иван Гешев и прокуратурата е скроен заговор от политици и „малко въшки“ във ВСС, смята гл. прокурор

Срещу Иван Гешев и прокуратурата е скроен заговор от политици и „малко въшки“ във ВСС, смята гл. прокурор

Defakto.bg
Публична прожекция на комуникацията на Иван Гешев с прокурора Йордан Стоев, записвана тайно и гледана в захлас  от гл. прокурор, заместниците му и говорителят му  Сийка Милева.

 

   Над час и половина  гл. прокурор Иван Гешев разяснява  разкрития в името на края на „олигархичния модел“, бъдещето на България и на  нашите деца“.   Повтори убедено, че ще си завърши  мандата. 

Объркали са човека,  аз  не бягам, аз се бия за България и за българския народ“, цитира Гешев  Бенковски. Без особена нужда няколко пъти повтори, че е “ мъж и българин.“  Сега е моментът съдебната система да се очисти  от политически влияния и всякакви опити да се нарушава разделението на властите,  декларира той.

Иван Гешев  показа комуникацията си  с члена на съвета Йордан Стоев, която  бе специално прожектирана в присъствието  на неговите  заместници и говорителката му.  В записа се твърди,  че ако се оттегли, ще има „100 % гаранции лично за него и за семейството му“. Според Гешев записът бил съвсем  законен, защото забраната за записване без знание не важи, когато е застрашена   националната  сигурност, с която той се отъждествява.   Показа и снимка на чат приложение, от която се вижда, че Гешев също активно е комуникрал  с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В едно от съобщенията  между тях Гешев пише –  „окей“, а Борисов му е отвръща с усмивка.

Главният прокурор, който ще бъде изслушван в четвъртък от Пленума на ВСС, ще поиска част от заседанието на ВСС да бъде закрито заради нелицеприятни неща, които ще се чуят, както и че поиска отвод на някои членове на ВСС, които се опитали да направят преврат в съдебната система.

Самият запис, който е над половин час,  е направен в двора на дома на Гешев с члена на съдебния съвет Йордан Стоев, който е един от шестимата, поискали освобождаването му.

Преди да пусне записа, Гешев обяви, че на него се чува името на „лицето Бойко Методиев Борисов“, но от разговора става ясно, че Стоев предава на Гешев послания именно от него. Обсъжда се „достоен екзит“, а Гешев иска – срещу оставката си, гаранции за себе си и семейството и декларация, че искащите да се оттегли не стоят зад взрива до колата му. И още: Казва  – „искам гаранции, иначе ще се бия, голям цирк ще стане“.

По-рано прокуратурата обяви, че предприема проверка срещу Мария Габриел и Бойко Борисов и двама членове на ВСС  – Kaлинa Чaпĸънoвa и Гeopги Kyзмaнoв, двaмa oт пoиcĸaлите ocтвaĸaта нa Гeшeв по пocтъпили cигнaли oт гpaждaни зa пpoтивoпpaвни дeйcтвия – без  пoвeчe ĸoнĸpeтиĸa.“ Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат „олигархия“ и „мафия“.  Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце“, каза  Гешев.

На по-късен етап от близо  двучастовото изявление, Гешев се сети да каже,  че записът всъщност не е направен от него. Получен  бил от негова служителка, която в почивен ден отивала да свърши нещо в Съдебната палата и човек я посрещнал и ѝ предал плик с флашка.   Именно на нея бил записаният разговор с Йордан Стоев, който е един от вносителите на предложението за предсрочното прекратяване на мандата му. Този запис стана причина  заместникът на Гешев – Борислав Сарафов, да поиска срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство.

Чуха се  имена  и оценки за членовете на  ВСС, подписали искането за освобождаването на Гешев,  които  са „малко въшки„.

От отговор на Стоев  става ясно,  че и Боян Магдалинчев  е „бил  в час“  за поисканата оставка. Гешев подпитва  дали Георги Чолаков е бил също наясно.  Гъмжи от имена и оценки,  потвърждават се  подозренията за задържане на дела,  които се вадят според нуждата.  От записа се чуха  имената освен на  Бойко Борисов, наричан  Банкята, президентът Румен Радев, за когото се споменава, че е в Южна Африка, Сорбоната, зад което се крие завършилият там правосъден министър Крум Зарков, европейката – Мария Габриел.

Огласяването на записа Гешев оправда и с факта, че вече  го бил пускал и на много прокурори, за да  наясно със ситуацията.

  Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обясних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов„, започна пресконференцията си Иван Гешев.

Дадох обяснение пред наблюдаващ прокурор в СГП в хода на проверка по сигнал, депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали на това лице са публикувани първоначално в медиите. Това е само за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа днес е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона.  Бих казал, че това е атентат срещу държавата, срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу европейските ценности – върховенство на закона и правовата държава, принципи върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние“, каза Гешев.

Факт е обединяването на политиците, това говори, че прокуратурата си върши работата единствено и само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е законът Зарков, който беше наречен от лицето Бойко Методиев Борисов – „Крумови закони“. За цялата академична общност, за всеки български юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Това предстои да се види от КС. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор. Целта му не е решаване на икономическата и демографска криза, не решаването на проблема с многобройните убити по пътищата, не борба с организираната престъпност, защото те закриха специализираната прокуратурата. Резултатът се вижда по българските улици. Бум на наркотиците, катастрофи, връщане в тъмните времена на 90-те години. Гордея се, че съм главен прокурор на България и зад мен стоят моите колеги, които продължават да си вършат работата в полза на народа. Това е дума, която сме забравили, както сме забравили думите – чест и Родина, подчерта Гешев.

Днес Гешев стига по-далече-  допусна, че зад опита за  атентат срещу него може да стоят интресите на Руската федерация, тъй като  опита за покушение срещу него последвал изявлението му в Украйна, че ако  Путин се появи в България, трябва да бъде арестуван.

Главният прокурор пак обясни защо е поканил израелския експерт на мястото на взрива. От експерта него научил, че атентатът е подготвен професионално и старателно.

Божествена намеса е, че не е бил убит,  смята Гешев. Когато Ясен Тодоров му се обадил за израелския експерт, Гешев се съгласил, но  казал да се спазва НПК и да не  пречи на колегите, които работят на място, допълни защитата си  той.  Отново цитира  наизустената фраза на съдия  Фалконе, че страхливият умира всеки ден, а смелият – само веднъж.

Многократно Иван Гешев подчерта, че не може да е нарушил служебните си задължения, тъй като в дните след атентата се е водел в командировка, а функциите на главен прокурор са изпълнявани от заместника му Борислав Боби Сарафов.

„Никога не съм смятал да си подавам оставката„, декларира главният прокурор.  Отново завърши  моноло  с призив : „Бог да пази България“.

Публиката, която изслуша  размислите и  разкритията на Главния прокурор, си помисли  същото.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.