Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор не можел да върши тежки нарушения по делото за взрива – бил в отпуск

Главният прокурор не можел да върши тежки нарушения по делото за взрива – бил в отпуск

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев отрича да е извършил тежки нарушения на служебните си задължения по повод делото за избухналия до автомобила му на 1 май взрив. В становище му е в отговор на първото искане за отстраняването му  от 6-та прокурори заради тежки служебни нарушения. Днес  четирима от ПК  внесоха второ искане за отстраняването на Гешев.

Гл. прокурор отрича да е давал указания на разследващите и уточнява, че посетилият местопрестъплението израелски експерт не е изпратен от него и не е участвал в процесуално-следствените действия. Във вторник Гешев заяви, че  се бил съгласил (след обаждане на Ясен Тодоров), израелският експерт да погледне местопроизшествието, но с уговорката да се спазва НПК.

Пресцентърът на Гешев разпространи и негова снимка ат 9 май т.г. с представителите на еврейските организации в САЩ.

Още вчера главният  прокурор в продължилото  близо два часа изявление намекна за посоката на защитата си  срещу твърдението,  че е изпратил израелския  експерт на местопрозшестието  след взрива  до автомобила му на 1 май.   В отговора си до Висшия съдебен съвет Гешев прилага и заповеди, от които става ясно, че от  24 април до 17 май 7  е бил в отпуск и първо Красимира Филипова, а след това Борислав Сарафов, са били изпълняващи длъжността „главен прокурор“.

Заповедта, която е подписана лично от Гешев, е с дата 17 май – 16 дни след инцидента с кортежа на главния прокурор.   Той   поддържа позиция,  че докато е в отпуск не може нито дава разпорежда, нито да дава указания , нито да влияние върху работата на подчинените си. Освен това СГП официално е съобщила, че въпросният израелски експерт не е допуснат до територията, на която са извършвани действията по разследването, нито пък неговото мнение по някакъв начин е част от това разследване.  Съобщението на СГП бе изпратено до  медиите 12 дни след като скандалът с  експерта, заведен от Ясен Тодоров на мястото на взрива, вече се коментираше  в юридическите среди като сериозно нарушение и недопустима намеса на „пострадалия“ в разследването.

Изненадващо е, че докато е бил в отпуск.  след  опита за покушение от 1 май,  главният прокурор е провел  важни международни срещи.   Според съобщение на пресцентъра на ВКП от 9 май т.г.  Гешев и окръжният прокурор на Плевен, който е и председател на Асоциация на прокурорите в България – Владимир Николов, са се срещнали в Ню Йорк с представители на най-големите еврейски организации в САЩ – Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, „B’nai B’rith International“, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Срещата е била по  покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение, уточнява прокуратурата.  Оттам пресцентърът на ВКП разпространи офицален фотос.

В интервю  пред БНТ от 7 май Гешев даде висока оценка за професионализма на експерта по контратероризъм от Израел.

Преди да  замине за САЩ,  след взрива,  Гешев беше в Турция на официална  международна конференция за  предизвикателствата пред разследването в новия дигитален свят.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.