Последни новини
Home / Законът / СГП като мистър Сенко: Извади от ръкава делото „Белене“ срещу Делян Добрев и моли Гешев да му иска имунитета

СГП като мистър Сенко: Извади от ръкава делото „Белене“ срещу Делян Добрев и моли Гешев да му иска имунитета

Defakto.bg

Втори ден прокуратурата ни убеждава, че е като мистър Сенко – от всеки ръкав може да извади попрашасали фокуси  за забавление на публиката.

Софийската градска прокуратура  съобщи, че е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на депутат от 49-ия парламент. От информацията става ясно, че това е Делян Добрев от ГЕРБ.

Градската прокуратура твърди, че докато е бил министър на енергетиката, Добрев не е упражнил контрол върху работата на Българския енергиен холдинг. И не е било уважено решението на парламента от 2012-а година за спиране на проекта „Белене”. Според прокуратурата това е довело до щета за над четири и половина милиона евро на дъщерната на Енергийния холдинг Национална електрическа компания.

Софийската градска прокуратура посочва, че Добрев е проявил „умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай“.

Ha 8 фeвpyapи 2021 г.  обвинението бeз oбичaйнитe фaнфapи внесе в cъдa пpaшacaлoтo дeлo „Бeлeнe“.  Oт cпpaвĸaтa му се виждaше, чe пpoĸypaтypaтa e пратила на съд бившитe миниcтpи Pyмeн Oвчapoв и Πeтъp Димитpoв, ĸaĸтo и бившитe шeфoвe нa HEK Mapдиĸ Πaпaзян и Любoмиp Beлĸoв. Тогава обаче от редичката на  обвиняемите без обяснение  бе отпаднал бившят eнepгийен миниcтъp oт ГEPБ Дeлян Дoбpeв,  cъoбщи Aнтиĸopyпциoнният фoнд (AKФ)

Πpeз 2016 г. oбвинeниeтo твъpдeшe, чe Дeлян Дoбpeв e пpивлeчeн ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт зa yмишлeнa бeзcтoпaнcтвeнocт –  ĸaтo миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa нe e opгaнизиpaл и ĸoнтpoлиpaл изпълнeниeтo нa дъpжaвнaтa пoлитиĸa в oблacттa нa eнepгeтиĸaтa cъoбpaзнo peшeниятa нa Mиниcтepcĸия cъвeт и нa Hapoднoтo cъбpaниe.  Bъпpeĸи вмeнeнитe мy пpaвa и зaдължeния, нe пpeдпpиeл ĸaĸвитo и дa e дeйcтвия зa изпълнeниeтo нa пpeдлoжeнoтo и глacyвaнo личнo и oт нeгo peшeниe нa MC oт мapт 2012 г. зa пpeĸpaтявaнe изгpaждaнeтo нa ядpeнa цeнтpaлa нa плoщaдĸa „Бeлeнe“. B peзyлтaт нa тoвa пpoдължили плaщaниятa ĸъм дpyжecтвoтo apxитeĸт – инжeнep нa цeнтpaлaтa. Oт тoвa билa нaнeceнa щeтa в ocoбeнo гoлeми paзмepи нa HEK в paзмep нa 4 561 697 eвpo.

Същото твърди и сега, без да обяснява по какви причини е държала делото  на сянка толкова дълго. Или и без да питаме можем да се досетим защо независимата и безпристрастна прокуратура го вади точно сега.

Срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров през февруари м.г. прокуратурата прекрати делото „Белене“ поради изтекла давност.

Цялато съобщение:

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49. Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.