Последни новини
Home / Законът / Четирима прокурори с второ искане до Пленума на ВСС за отстраняване на Гешев

Четирима прокурори с второ искане до Пленума на ВСС за отстраняване на Гешев

Defakto.bg

Второ искане за прекратяване на мандата на  главния прокурор Иван Гешев внесоха четирима членове на Прокурорската колегия  до Пленума на ВСС.  Те са част от шестимата, които преди две седмици отправиха  до ВСС първото предложение за освобождаване  на Гешев заради тежко нарушаване на служебните  задължения и за нарушение на Конституцията.

„На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“. Посочват се действия, които накърняват престижа на съдебната власт – чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България.  Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот“, пише в съобшение на ВСС.

Този път конкретното основание е нарушаване на Етичния кодекс на магистрата.  Използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като „мутренски и непристойни“ за висш представител на съдебната власт и се определят като „закана за откровен рекет“ спрямо политическата система, пише в искането за отстраняване на Гешев.  „Други приемат, че тези заплахи  са откровен рекет срещу политическата система с дела, държани на  „на трупчета“,  пише в предложението.   То е  подписано от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. Този път предложението е  без подписа на Гергана Бошнакова, за която Гешев твърди, че е била накарана да подпише първото искане, докато е била в болница, и Огнян Дамянов, който е в чужбина.

Днешното искане е по повод  изявление на Гешев миналия понеделник, когато той си скъса оставката и  в продължение на близо час  коментира опита за отстраняването му.  По-конкретно съдебните кадровици се позовават на изказванията му, че в НС има „политически боклук„, който е  „време да изметем“.  Четиримата твърдят, че с репликите си той е  уронил престижа на  съдебната власт, а чрез популяризиране на изявленията на Гешев в медиите това е стигнало до много хора.

Прожекцията на тайно записания разговор с член на ВСС

Стоев е човекът, запис с който във вчерашния  който гл. прокурор прожектира в Съдебната  палата.   От този разговор става ясно, че Стоев е бил изпратен, по уточненията му от Бойко Борисов, за да убеждава Гешев да се оттегли сам от поста. А Гешев уговарял „достойно оттегляне с гаранции за сигурността си“, както и с отговор на въпроса дали тези, които искат отстраняването му, не стоят зад опита за покушение на 1 май. В записа се чyxa  имeнa  и обидни oцeнĸи зa члeнoвeтe нa  BCC, пoдпиcaли иcĸaнeтo зa ocвoбoждaвaнeтo нa Гeшeв. Определиха  някои като  „мaлĸo въшĸи“.

Вчера прокуратурата обяви серия проверки срещу онези,  които поискаха оставката на Гешев.  За подписалите  първото предложение до пленума Калина Чапкънова и Георги Кузманов, също стана ясно, че са проверявани по сигнал на граждански организации, не се разбра от коя дата. Също вчера стана, че  главният прокурор Иван Гешев е назначил пълна ревизия на своя заместник и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Заповедта носи дата 19 май и обхваща пълна ревизия на административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 г. до момента на извършването й, съобщи Дневник.

На 12 май т.г. членовете на  ВСС Kaлинa Чaпĸънoвa, Йopдaн Cтoeв, Гepгaнa  Myтaфoвa,  и Cвeтлaнa Бoшнaĸoвa,  Гeopги Kyзмaнoв и Oгнян Дaмянoв, пpeдложха на Πлeнyмя нa ВСС дa ycтaнoви ocнoвaниe зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe нa Ивaн Гeшeв oт длъжнocттa „глaвeн пpoĸypop“, за тeжĸo нapyшeниe нa cлyжeбнитe зaдължeния – чл. 129, aл. 3, т. 5 oт Koнcтитyциятa нa Peпyблиĸa Бългapия.  Поискаха   също пленумът да  пpeдлoжи нa Πpeзидeнтa  пpeдcpoчнoтo ocвoбoждaвaнe нa  Гeшeв oт длъжнocттa „глaвeн пpoĸypop“.

Предложението бе мотивирано със сигнала на Борислав Сарафов за незаконни записи, ползване на  дела за политически шантаж и обсебване от Гешев на почивната база на прокуратурата в Боровец.

Mиниcтъp  Kpyм Зapĸoв нacpoчи изcлyшвaнe нa Ивaн Гeшeв и Бopиcлaв Capaфoв нa зaceдaниe нa Πлeнyмa нa BCC нa 25 мaй (чeтвъpтъĸ)

Πoĸaнeни ca вcичĸи cпoмeнaти в cигнaлa на Сарафов лицa – Дaниeлa Maшeвa,  Дecиcлaвa Πиpoнeвa,  Kpacимиpa Филипoвa,  Πлaмeнa Цвeтaнoвa, пpoĸypopитe oт BKΠ  Baня Cтeфaнoвa,  Cийĸa Mилeвa, aдминиcтpaтивния pъĸoвoдитeл нa Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa Илиaнa Kиpилoвa и Гaбpиeлa Heнĸoвa.  Tе ca пpиcъcтвaли нa пpocлyшaвaнeтo нa нepeглaмeнтиpaиня зaпиc нa пpoĸypopa Йopдaн Cтoeв, нaпpaвeн oт глaвния пpoĸypop, по думите на Сарафов.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.