Последни новини
Home / Гостува ни / Държавният глава: На 24 май България изглежда така, както искаме да я виждаме всеки ден

Държавният глава: На 24 май България изглежда така, както искаме да я виждаме всеки ден

Defakto.bg
„За първи път виждам толкова хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният подем, който залива българските улици и площади днес, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко изпитание, че България ще бъде единна, още по-силна и духовно богата“, заяви на церемонията президентът.

Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли и крачим заедно в шествието, защото в полето на науката и културата – цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца.

Това каза президентът Румен Радев в празничното си слово по случай 24 май пред Националната библиотека в София.

Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора. От България тръгват значими културни процеси в Европа. Затова ние българите сме неделима част от Европа. Не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги и днес ние трябва да се гордеем с това„, отбеляза още президентът Радев.

На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме своя собствен дом, нека го пазим. Нека днес създавайки българския език в нашите разговори, да го правим толкова богат и изразителен, колкото го наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава.

С празнични прояви България чества Деня на светите братя Кирил и Методий и празник на българската азбука, просвета, и култура, и на славянската книжовност.

Своеобразната кулминация на националните чествания беше тържествената церемония пред Националната библиотека в София.

Преди церемонията от сградата на Министерството на образованието и науката до Националната библиотека тръгна празнично шествие, в което се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев, министри от кабинета, дейци на образованието и културата.

Огромната ми надежда е, че тези млади хора ще успеят да ни надскочат и ще живеят утре в България, такава каквато я виждат днес в мечтите си. А техните наистина са големи„, посочи  в словото си писателят Георги Бърдаров.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.