Последни новини
Home / Законът / Сарафов към Машева: На всички е ясно, че ви използват като инструмент за натиск и разправа с неудобните

Сарафов към Машева: На всички е ясно, че ви използват като инструмент за натиск и разправа с неудобните

Defakto.bg
Зам.главният прокурор Даниела Машева –в средата, чете писмо от 8 януари 2022 г. до европейските институции с оплакване за натиск от олигарси и политици над независимата ПРБ.

След като  прокуратурата обяви серия проверки срещу поискалите оставката на  главния прокурор Иван  Гешев,  в понеделник стана ясно, че  е назначена пълна ревизия на  работата и на зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.  Заповедта носи дата 19 май и е подипсана от зам. главинят прокуроро Даниела Машева, а ревизията обхваща административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 г. до момента на извършването.

На 24 май в отворено писмо  до  зам. главния прокурор Даниела Машева,  Сарафов казва, че е  „начинът и моментът, в който са предприети действията  ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му“.  Сарафов пита Машева защо му е назначила  “ тематична“ проверка,  извън плана за ревизии на ПРБ и то докато гл. прокурор е в отпуск или това е станало под негово  влияние“   

В декларация от вчера на шестимата прокурори от ВСС, поискали отстраняването на Гешев, заявиха,  „че за да  прикрие своите действия той използва прокуратурата като жив щит“.

На 8 май т.г в позиция до БТА  Сарафов заяви, че пpoĸypaтypaтa тpябвa дa излeзe oт блатото на пoлитичecĸия тepeн, в който е нагaзилa дълбoĸo, а на 16 май изпрати сигнал във ВСС и СГП, с  данни за образуване на дисцплинарни и наказателни действия срещу главния прокурор.

Пълният текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До г-жа Даниела Машева – заместник на главния прокурор при ВКП

 

От Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАШЕВА,

На 22.05.2023 г. получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023г., подписана от Вас за главен прокурор – съгласно заповед № РД-05-1850/18.05.2023г. С посочената заповед разпореждате извършването на ревизия на дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за периода от 01.01.2022г. до момента на извършването на ревизията.

Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам следните въпроси:

1. Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?

2.  Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата?

3.  Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?

Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси.

Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка.

Считам, че действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.

Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество.

БТА

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.