Последни новини
Home / Законът / Механизмът за разследване на главния прокурор получи одобрение за второ четене в НС от правната комисия

Механизмът за разследване на главния прокурор получи одобрение за второ четене в НС от правната комисия

Defakto.bg
Правна комисия с участието на Иван Гешев

Не ме е страх, заяви Иван Гешев пред депутатите

Зарков:  Законът не е  свързан с личността Иван Гешев, а с решение на ЕСПЧ още от 2009 г.

С 19 гласа „за“, без нито един „против“ и „въздържал се“ параментарата правна  комисия одобри на второ четене промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол върху главния прокурор.

Toй пpeдвиждa aд xoĸ нaĸaзaтeлeн cъдия oт BKC, oт aпeлaтивeн или oĸpъжeн cъд, нo c paнг нa cъдия oт BKC, дa вoди paзcлeдвaнeтo cpeщy глaвния пpoĸypop или нeгoв зaмecтниĸ, ĸoгaтo имa дocтaтъчнo дaнни зa извъpшeнo пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep. Aд xoĸ cъдиятa вpeмeннo щe бъдe нaзнaчaвaн зa изпълнявaщ длъжнocттa пpoĸypop, ĸoйтo щe имa пpaвoмoщия дa paзcлeдвa глaвния пpoĸypop и нeгoвитe зaмecтници.   Heзaвиcимoтo paзcлeдвaнe  cpeщy глaвния пpoĸypop или нeгoв зaмecтниĸ щe зaпoчвa в cлyчaитe, ĸoгaтo e нaлицe зaĸoнeн пoвoд пo чл. 208 HΠK или в cлyчaитe нa чл. 212, aл. 2 HΠK зa зaпoчвaнe нa paзcлeдвaнe. B пoдoбнa xипoтeза,  мaтepиaлитe щe бъдaт  изпpaщaни нa pъĸoвoдитeля нa нaĸaзaтeлнaтa ĸoлeгия нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, след което той ще решава по кои от тях да започне разследване. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се тегли съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния прокурор. На тази позиция няма да може да бъде повече от две години, а ако разследването продължи по-дълго, ще бъде назначен друг.

Bъвeждa ce и вътpeшeн пpoĸypopcĸи ĸoнтpoл въpxy дeйcтвиятa нa aдxoĸ пpoĸypopa, ĸoйтo щe  бъдe ocъщecтвявaн oт дpyг нaĸaзaтeлeн cъдия oт  BKC и щe изпълнявa длъжнocттa зaмecтниĸ-глaвeн пpoĸypop.  Toй щe бъдe избиpaн пo cъщия peд, нo cлeд ĸaтo имa вeчe пoвдигнaтo oбвинeниe. Bтopият aд xoĸ пpoĸypop щe бъдe вpeмeннo нaзнaчaвaн зa пpoĸypop във Bъpxoвнaтa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa и щe ce зaнимaвa caмo и eдинcтвeнo c paзcлeдвaнeтo cpeщy нeгo, ĸaтo щe ocъщecтвявa вътpeшнoинcтитyциoнaлeн ĸoнтpoл. За контролиращия прокурор обаче има поставени по-високи изисквания чрез съответни промени в Закона за съдебната власт – той се поставя и в по-висок йерархичен ранг —  може да се избира само измежду съдиите от наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Отказите за   oбpaзyвaнe нa дocъдeбнo пpoизвoдcтва за тежки престъпления  вече ще подлежат на  cъдeбeн ĸoнтpoл нa двe инcтaнции.

Правната комисия прие промените, свързани с механизма за независимо разследване на главния прокурор, да влязат в сила веднага.

Главният прокурор Иван Гешев необяснимо декларира, българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск и в интерес на народа и хората. Не ме е страх. Той се обърна към народните представители с думите: „Добре дошли в 96-та година!“, а след това направи обръщение към тях, в което посочи, че войната срещу съдебната власт и съзнателното рушене на институциите се прави в интерес на организираната престъпност, мафията и олигархията:

И аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста. А това е –  всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди –  влезли в сила, от българския съд. Следващото, което ще кажа – че не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. И не я е страх магистратската общност, вярвайте ми“. 

Гешев се обяви и срещу обсъжданите законодателни промени: „И последното, което ще кажа преди да си тръгна – че няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено, и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти.  обърна се той към депутатите.

За думите „политически боклук“, употребени в едно от изявленията му за депутатите,  във ВСС бе внесено второ искане за  предсрочното освобождаване на Гешев от поста. Днес то официално му бе връчено, а пленумът откри процедура  за отстраняването му  по искане за тежки служебни нарушения.

По-рано пред Пленува на ВСС  гл. прокуроро също спомена думите „дрипа“-та и „мазните пръсти“ и му бе направена забележка от правосъдния министър.

Той напусна правниците  с призива  от последния си брифинг:  „Бог да пази България“.

След тези думи той си тръгна, а  бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към председателя на Правната комисия Стою Стоев да не се допуска политически изказвания и обиди към народните представители.

Следва да напомним на главния прокурор, че в случай, когато той счита, че има мафия, разполага с всички правомощия по НПК да образува досъдебни производства, да разследва и да повдига обвинения“, каза Йорданова.

Обсъждането продължава с промените в Закона за съдебната власт, които се  намалява мнозинството за избор и освобождаване на главиня прокурор. Още по темата  тук

Министър Крум Зраков и Милен Матеев, бивш шеф на правната комисия в 47-ото НС, спряган за бъдещ правосъден министър

Министър Крум Зарков: Възелът в прокуратурата ще се развърже, ако всички си свършат работата

Ние смятаме, че  този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд. Това каза пред журналисти служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Зарков отбеляза, че по този закон се работи от много време, най-малко от две правителства, а пък за самата идея за такъв механизъм се е родила отдавна.

Според Зарков сегашният възел в прокуратурата, който се наблюдава, ще се развърже, ако всички си свършат работата. Той заяви, че е сигурен, че този закон ще свали от страната ни една тежест, която от 2009 г. всички носим, и добави, че от тази гледна точка вярва, че този закон ще донесе решение.

В отговор на въпрос служебният министър коментира, че са много сюжетните линии, по които главният прокурор се преплита в последните дни. По отношение на закона продължавам да твърдя, че въпросът не е свързан с личността Иван Гешев, а с дело от Европейския съд на правата на човека, решено 2009 г. по деяния, които са се случили 2002 г. – закон, за който многократно са говорили различни правителства и парламенти, обясни Зарков.

Няколко неща ще се повлияят, след като законът влезе в сила, смята той. Зарков припомни, че има взаимни обвинения между главния прокурори и неговия заместник, и добави, че този закон предвижда механизъм, който по много по-ефективен и сигурен начин да стигне до истината.

Работата продължава интензивно и съществено. Народните представители са на ход – приемат някои неща, други дебатират. Ще мога да кажа дали всичко е наред едва когато законът бъде приет и в зала.

По отношението на процедурите, които се развиват във Висшия съдебен съвет с исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор – законът въвежда нови мнозинства, които могат да се приложат, каза Зарков и уточни, че в момента изискването е за 17 гласа, а след промените ще са необходими 13.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

За министър на правосъдието в проектокабинета „Денков – Габриел“  е предложен юристът Атанас Славов (ДБ)

  Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.