Последни новини
Home / Законът / Висшият съдебен съвет откри процедура за отстраняването на главния прокурор, Гешев се яви с адвокат

Висшият съдебен съвет откри процедура за отстраняването на главния прокурор, Гешев се яви с адвокат

Defakto.bg

С 14 гласа „за“, четирима „против“ Пленумът на ВСС откри  процедура  по искането на шестимата прокурори за освобождаване на главния прокурор  Иван Гешев. В преджението си те  твърдят, че той е  извършил нарушения тежки нарушеиня на Конституцията и  е накърнил престижа на съдебната власт. Пленумът прие  за за редовно и допустимо внесеното предложение.

Правосъдният министър Крум Зарков преди заседанието :“Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията“.

На  следващо заседание искането ще бъде разгледано по същество.  То е ще е в  7-дневен срок, тоест на 1 юни, обяви правосъдниат  министър  Крум Зарков  Председателят на ВАС Георги Чолаков опита да отклони процедурата във времето  като  предложи  да не се определят дати за разглеждане по същество, а подобно на предходните две процедури, които бяха обсъждани в рамките на едно заседание на ВСС с искането на проф. Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова.  Тоест да се  изчака обсъждането и решаването на въпроса дали и двете нови искания са допустими, а след това да се обединят и да се разгледат заедно.

Министърът на правосъдието посочи, че този дебат е излишен и на следващото заседание на ВСС ще бъде обсъден предварително дневен ред и обяви точката за приключена.

По време на днешното заседание администрацията на ВСС връчи на главния прокурор второто предложение за отстраняването му за  нарушеине на етичния кодекс, обявявайки  депутатите  за „политически боклук“.

За обсъждането по първото искане за освобождаването му  Иван Гешев бе представляван от адвокат Радостина Томова. Тя направи искане предложението  за предсрочно освобождаване да бъде допълнено с конкретни обстоятелства за извършени нарушения с оглед правото на защита на Гешев.

В искането са изложени подробно всички служебни задължения, които са нарушени, заяви Калина Чапкънова,  една от шестимата прокурори поискали отстраняването му.  Преди това  Гешев поиска отвод на вносителите като предубедини.  Те до един деклариха, че са направили предложението по собстевна воля, отказаха да си направят отвод и напомниха, че искат  пленумът да установи посочените от тях служебни нарушения.

Срещу твърдението на шестимата  прокурори, поискали отстраняването, че  Гешев е нарушил служебните си задължения като пряко се е намесил в  разследването на взрива, който избухна край бронираната му кола на 1 май. Сочат, че  той е наредил устно до мястото на взрива да бъде допуснатп нашумелия израелски експерт.  Гешев отрича.  Нямало как да е  допуснал служебно нарушение, защото по това време  бил възложил  функциите си на  Борислав Сарафов. Гешев, а и след взриа вече бил в  качеството на пострадал и нямало как да изпълнява служебни задължения във връзка с това дело. 

В дневиия ред бе включена за обсъждане и декларацията на членовете  на ВСС, в която те твърдят,  че с завихрилата се  ситуация  Иван Гешев ползва прокуратурата като  жив щит в своой интерес. Вероника Имова се противопостави декларацията да стане част от дневния ред. Но с 13 гласа „за“ и 5 „против“ декларацията трябва  влезе в дневния ред. В момента законът изисква във ВСС да бъдат събрани 17 гласа, за да бъде освободен Гешев. Преди края на процедурата вероятно законът ще бъде променен и ще са нужни само 13 гласа „за“, но още не ясно дали  промяната ще действа с обратна сила. Защитната реч, която  Имова държа, почти обезсмисли нуждата от адвокат на Гешев.

Гергана Мутафова

Всички членовете на прокурорската колегия, които са внесли първото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор, са получили призовки за явяването си в прокуратурата. Това каза Гергана Мутафова (един от вносителите), и попита Гешев дали във ВКП е образувано досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс – за престъпление срещу републиката, вредителство, диверсия и др. престъпления срещу държавата.

Налице са съответните проверки в прокуратурата, касаещи принуда и търговия с влияние. Част от нещата, които ще предоставя, е информация, че всички тези сигнали до ВСС срещу мен, за тях съм издал съответната заповед, че ще се докладват на мой заместник„, каза Гешев. Мутафова попита  как се е самосезирала Върховната касационна прокуратура и  кой е поставил резолюцията за самосезиране.

Гешев отвърна, че е в отпуск и членовете на колегията могат да получат цялата информация в рамките на процедурата пред ВСС и документите от прокуратурата ще бъдат приложени официално. „Не ми е известен предметът за проверката, но при разпита ми не съм питан за вредителство, за диверсия. Това е преценка на всеки наблюдаващ прокурор“, каза Гешев.

Имайки предвид ситуацията от последните седмици, където хвърчат призовки и разпити, моля да се върнем на обсъждането„,  върна обсъжадането към процедурата по допустимостта   Крум Зарков.

Обсъждането на записа

С 4 гласа „за“ и 13 „против“ пленумът  отхвърли  изслушването на Борислав Сарафов и заместниците на Иван Гешев, градския прокурор Илияна Кирилова, говорителката на Гешев Сийка Милева., присъствали на изслушването на пуснатия от него запис на члена на ВСС Йордан Стоев. Заседанието продължи  с обсъждането сигнала, подаден срещу главния прокурор от зам. главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

„Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да може да бъде потвърдено, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз твърдя, че съм аз и това което съм казал съм аз.  Твърдя, че  господин Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ. Аз попитах не е ли така, цитирам по памет, и той каза – да така, но индиректно еди кой си тропна по масата„, каза Гешев.  Пред пленума той повтори тезата си,  чe  записът бил получен  от негова служителка, която в почивен ден отивала да свърши нещо в Съдебната палата и човек я посрещнал и ѝ предал плик с флашка.  B cигнaлa cи Capaфoв paзĸaзa дpyгo –  нa oпepaтивĸa в пpoĸypaтypaтa глaвният пpoĸypop ce e пoxвaлил, чe e нaпpaвил зaпиca, ĸaĸтo и чe  имa oщe нaд 150 зaпиcи c пoлитици, мaгиcтpaти и члeнoвe нa  BCC.  Имeннo cигнaлът cтaнa пpичинa зa пoиcĸaнoтo мy oтcтpaнявaнeтo  зa тeжĸo  нapyшeниe нa  cлyжeбнитe зaдължeния, a пo- ĸъcнo чeтиpимa oт тяx пoиcĸaxa ocвoбoждaвaнeтo мy и зa нapyшeинe нa Eтичния ĸoдeĸc нa мaгиcтpaтитe пo пoвoд изĸaзaнaтo oт глaвния пpoĸypop мнeниe, чe   дeпyтaтитe ca „пoлитичecĸи бoĸлyĸ, ĸoйтo oтpaбвa дa измeтeм“.

Атанаска Дишева

На въпрос на Атанаска Дишева какво е наложило прехвърлянето на записа и кой е този ту „сътрудник“, ту „служител“,  който го е отнесъл и  предал. Дали е сътрудник или служител е едно и също, гласеше  отговора на Гешев.

На въпрос дали е завявал,  че има още над 150 записи, отговорът  бе, че  българският главен прокурор не е казвал такова нещо.  Не бил казал на заместниците си преди първия му брифниг, че няма  да подава оставка, защото  тактиката му била да спаси съдебната власт.  Повтори, че е умишлено е поддържал впечатлението, че е готов да подаде оставка при гаранции за неговата и на семейството му сигурност.

На въпрос на Атанаска Дишева – защо, както каза самият Иван Гешев, се е правел на оперативен работник, той обясни, че е преценил, че така е тактически правилно, за да разбере откъде идват опитите за неговото отстраняване: „Тактиката е да спася съдебната власт и държавата, госпожо Дишева, от тези, които се опитват да атакуват съдебната власт и държавата и политическата мафия, както я наричат българските граждани, не я наричам аз, и политическия  боклук, както ги нарича българският гражданин, а не аз, и олигархията, както ги наричат медиите и българските граждани, а не аз. Ето това е тактиката. Ще продължа„.

Единственият проблем е, че Вие сте главен прокурор, а не оперативен работник„, реприкира Дишева.  „Ами щом се докарахме дотам, че няма държава и трябва да съм оперативен работник„.

Не знам дали това е редно„, обърна се към Иван Гешев правосъдният министър Крум Зарков.

В началото на обсъждането  Гешев  цитира  проф. Пламен Киров казал в интервю,  че правовата държава се е превърнала в дрипава риза. „Не се съгласявам с него. Смятам, че определени лица, които са от съдебната власт, може и от Висшия съдебен съвет, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза.“

Йордан Стоев

Първо се прави шоуто, което, според мен, беше със слаба актьорско изпълнение и още по-слаба режисура. Това е една пълна манипулация. Не аз  съмпоискал да  отида в дома му, той ме  покани,  изпрати ми служебен шофьор и автомобил. Нямях в себе си  телефон, който оставих в колата.  По време на разговора телефон имаше само Иван Гешев, включи се в обсъждането записваният Йордан Стоев. Съобщи, че може да докаже всичко което казва и  ще задържи останалото за  други  органи. Пред тях  ще стане  кой кого е канил, кой кого е викал и кой е искал с кого да разговаря“. Записът, който бе представен, твърдя, че е манипулиран, отбеляза  Стоев.

На финала пък се оказа, че докато е в отпуск, Главният прокурор е подписал  още две  проверки, една  срещу себе си и друга срещу Делян Пеевски.  Макар да обяви че е н отпуск, накрая, изглежда притиснат от въпросите за проверките в прокуратурата,  които вървят срещу прокурорите, поискали  освобождаването му, той изненадващо обяви, че си е прекъснал отпуска, за да подпише нови.

Какво е наложило това след като има заместници, които  изпълнават длъжността му,  отговорът бе: „защото така искам„.

 

Междувременно приключи разпитът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Софийската градска прокуратура по делото „Барселонагейт“.

„Искам само да си благодаря на хората за това, че го взимат със съпричастност това, което се случва. Няма да коментираме нищо, защото нищо различно“, посочи Борисов.

„Сега отиваме на другия разпит – във Върховната касационна прокуратура.  Обадил съм се на прокурорите, те ни чакат, тъй като призовките бяха за един и същи час.  Той се явява  свидетел. Преди това  депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала и дойдоха пред прокуратурата в подкрепа на своя лидер.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.