Последни новини
Home / Законът / Вотът на „ГЕРБ – ДПС“ абсурдно подчини избора на председателите на ВКС и ВАС на прокуратурата

Вотът на „ГЕРБ – ДПС“ абсурдно подчини избора на председателите на ВКС и ВАС на прокуратурата

Defakto.bg

Съдия Мирослава Тодорова: Невероятно е, че посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата

           Адв. Адела Качаунова: Прилича на едно търгуване

Абсурдно приклюли гласуването на важни разпоредби  в Закона за съдебната власт, свързани със съдийската независимост вчера в правна комисия.  След като бе одобрен механизма за  разследване на  главния прокурор, с гласовете на ГЕРБ и ДПС бе преобърнат замисъла за избора на председателите на върховните съдилища – ВКС и ВАС. Според поправката „ГЕРБ – ДПС“ председателит на ВКС и ВАС заедно с  главния прокурор ще се избират  и освобождават с гласовете на 13 души.

Правителственият законопроекта предвиждаше изборът и освобождаването на на тнар. „трима“ големи да става с мнoзинcтвoтo oт 13 глaca. Но за да се гapaнтиpa  нeзaвиcимocттa нa пpeдceдaтeлитe нa въpxoвнитe cъдилищa,  бе записано чe тoвa щe cтaвa c  двoйнoтo мнoзинcтвo –  не по-малко от 13 от членовете на Пленума на ВСС и след това – c  мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите ( чeтиpимa oт шecтимaтa във BCC). Или, с гласовете на 13 плюс четирима съдии членове на ВСС. Така на практика се  запазваше  сегашното изискване за избора от 17 гласа, което важи и за тримата.

За главния прокурор в законопректа  бе записано, че за избора и освобождаването му са необходими 13 гласа –  предложението бе мотивирано със становища  на Венецианската комисия за ограничаване на  влиянието на  главния прокурор във ВСС и за да се укрепи избора  на председателите на двата върховни съда с мнозинство от съдии, избирани за  членове на съдебния съвет пряко от съдии.

Изненадващо това предложение беше отхвърлено с мотив, че Конституцията е приравнила трите върховни длъжности (според Радомир Чолаков от ГЕРБ) и че без промяна на основния закон било безсмислено да се прави такава поправка (според Хамид Хамид от ДПС).  Като гласуваха срещу предложението на  правителството, представителите на ГЕРБ- СДС и ДПС  премахна двойното мнозинство  за избора на председателите, което министър Зарков обясни, че е от  изключителна важност при сваляне на мнозинство на  13 гласа за  вземане на решенията от пленума.“Отпадането на двойното мнозинство опорочава работата ни“, каза  Крум Зарков.

Ако пленарната зала подкрепи вчерашния резултат означава, че  прокурорската колегия, в която има 11 души и двама членове на съвета, излъчени от НС, ще са достатъчни да вземат ключови решения за председателите на върховните съдилища.

Освен това поправката  „ГЕРБ – ДПС“ обезличи и изискването председателите на ВКС и ВАС да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на съдебния съвет, взето с мнозинство от представители на съдийската квота. Така представителите на двете партии показаха докъде стигат намеренията им  за сериозна съдебна реформа.

Съдията Красимир Мазгалов, представляващ Съюза на съдиите в България, и Ина Лулчева, представител на Висшия адвокатски съвет, коментираха, че без мнозинство от съдии за избор и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС на практика се ликвидира съдийската независимост.

Срещу поправката възрази и заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Той настоя пред депутатите да не приравняват по този начин председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото това ще накърни съдийската независимост.

Междувременно бе отхвърлено предложението на Надежда Йорданова  НС да продължи да избира за членове на ВСС действащи съдии от 11-членната си  квота.  Така участиете на съдии във ВСС бе сведено до 6 съдии, избирани от съдии  в  25-членния  „съдебен“ съвет,  въпреки стандартите за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

Адв. Адела Качаунова: Да е ясно – съдът стои по-високо от прокуратурата

Прилича на едно изтъргуване – ще приемем механизма за контрол и отчетност на главния прокурор, но ще подчиним съда. Няма „трима големи„.

Трябва да е ясно – съдът стои по-високо от прокурора„, коментира пред БНР адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет. Тя призова „да не се обличат в една процедура председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото не са едно и също нещо“.  По думите ѝ, избирайки председател на ВКС и ВАС преобладаващо от прокурори, няма защо да се заблуждаваме – ще бъде удобен избор.

Няма как ГЕРБ да убедят сериозно хората, че работят за съдебна реформа, отбеляза още тя. Най-вероятно Конституционният съд няма да види неконституционосъобразност в промените, касаещи статута на главния прокурор, преположи адвокатът.

Съдия Мирослава Тодорова: Измененията ликвидрат независимостта на съда 

Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт – част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда.

В Съдийската колегия членовете, избирани от съдиите, все така ще са малцинство – 6 от 25, но в същото време Народното събрание няма да има възможност да избира съдии в парламентарните квоти на ВСС. И това се случва въпреки международните стандарти за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

Предлага се освен това председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност с 13 гласа.

С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва въпреки становището на Венецианската комисия, че е необходимо да се разграничава статусът на главния прокурор от този на председателите на върховните съдилища и се препоръчва за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища да се предвиди квалифицирано мнозинство плюс мнозинство на избраните съдии.

Междувременно предлаганите посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата, в който всички държавнически усилия би следвало да бъдат насочени към постигане на укрепване на независимостта на съда, защото той е единствената защита на гражданите от всеки властови произвол (Фейсбук).

„Продължаваме промяната“ няма да състави правителство с подкрепата на ГЕРБ, ако текстовете на съдебната реформа бъдат опорочени. „От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета „Петков“, на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт.  От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи“, гласи позицията на ПП във фейсбук страницата им.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.