Последни новини
Home / Законът / С промени в Кодекса на труда депутатите въведоха електронна трудова книжка

С промени в Кодекса на труда депутатите въведоха електронна трудова книжка

Defakto.bg

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от „Възраждане“, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”. Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по заетостта, както досега, в който ще се вписват всички данни от трудовата книжка.  По този начин работещите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да  автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

„Има опасност от злоупотреби, нарушаване на права на българските граждани и много други неща“, заяви Ангел Георгиев

“Не Възраждане, НАП, НОИ Министерство на електронното управление. Сега ясно ли ви кой обяснява аргументирано, че това, което сте представили в този си вариант, че е непрофесионално, некомпетентно, неприложимо и вредно. И опасно!”, допълни Цончо Ганев.

Мартин Димитров от ПП-ДБ, които са вносители на законопроекта, отговори:

“Не очаквайте, когато се въвеждат електронни услуги в България, съответните администрации, които трябва да направят тази реформа, до положат усилия да пренаредят структурата си. Не очаквайте да подкрепят веднага! Така че загърбете тези страхове. Нека днес заедно да направим голяма крачка към истинската електронизация и дигитализация”.

ПП-ДБ изразиха готовност да се съобразят с някои от препоръките и да внесат промени преди окончателното приемане на законопроекта.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.