Последни новини
Home / Гостува ни / ГЕРБ замрази преговорите за правителство с “ ПП- ДБ“. Мария Габриел: Всичко си има граници

ГЕРБ замрази преговорите за правителство с “ ПП- ДБ“. Мария Габриел: Всичко си има граници

Defakto.bg

„Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа„.  Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията, съобщи  БНР.

„Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката“, заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:
„Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност – това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики“.

Според Габриел е  неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго – навън. „Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях“, каза тя.

„Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността“, посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРП.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. „Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава „ала-бала с президента“ без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма“, допълни Габриел.

Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

„Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, Чакам отговори, преди да се стигне до гаранции„, подчерта тя.

 

От своя страна Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направи всякакви компромиси.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза той.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза:

„Срещат ме хора и ме питат защо унижавам партията. Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет. Заговорихме за конституционно мнозинство. Въпросът не е за извинение или какво си говорят там. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две години нямаме хора в службите. Не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори – с техен вътрешен министър да се проведат“.

„Сега трябва незабавно да се отвори темата с бюджета, понеже сега няма мнозинство и не можахме да се разберем, освен за Правна комисия, да решим удължаващ бюджет ли ще има, нов ли ще е, но не можем да оставим държавата в това състояние, ще е безотговорно“, посочи Борисов.

Коментирайки представените в петък запис от Радостин Василев, председателят на ГЕРБ каза:

„Вчера сутринта, преди да чуя записите, които бяха анонсирани от Петков предната вечер, казаха, че те не могат да ми повлияят на преговорите, още повече че той (Петков) каза, че са записани от българските специални служби. Това е чист „Уотъргейт“ – да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Само че се оказа, че не е така, и това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава”, добави Борисов.

„Ако те не се вразумят – тяхна работа“, посочи лидерът на ГЕРБ и добави:

Той заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов съобщи още, че ще предложи на Народното събрание „да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване“.

По думите му по този начин ще се избегне „далаверата с машинния вот“ – „да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах „ала-бала“. „Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант„, добави Борисов. Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, заяви Бойко Борисов.

По  БНР

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.