Последни новини
Home / Законът / Докато Гешев бил в САЩ, под надзора на Сарафов било прекратено делото за кюлчетата и пачките

Докато Гешев бил в САЩ, под надзора на Сарафов било прекратено делото за кюлчетата и пачките

Defakto.bg

   Записите на Радостин Василев потвърдили заговор за овладяване на съдебната власт 

Разследването на прокуратурата е образувано на 16 юни 2020 г. Ставаше дума за поредица снимки и видео, разпратени анонимно до медиите през лятото на 2020 г. Самият Борисов разпозна по интериора спалнята си в правителствената резиданция „Бояна“, но в годините даваше противоречиви коментари за истинността на снимките и записа – и че материалите са монтаж, и че са истински, но аранжирани; и че знае кой е снимал (т.нар. от него Мата Хари), и че не му е известно. Експертизи установиха, че част от банкнотите от снимките са истински. Не стана ясно дали прокуратурата изобщо установи кой е снимал – т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която според Борисов го е снимала.  В  прокуратурата остава да виси делото „Барселонагейт“. Държавното обвинение отрича да го държи на трупчета и обяснява, че по него има да се превеждат много материали, постъпили от чужбина, а предстои да се назначават и счетоводни експертизи.

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по епичния  казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“.   За прекратяването на „Чекмеджегейт“, главният прокурор е разбрал от медийни публикации, казва самият Иван Гешев пред БГНЕС.  Пред БТА от прокуратурата заявиха, че “проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи“.   

През януари т.г. Иван Гешев прогнозира, че  разследването на пачките и кюлчетата ще приключи до „месец и нещо“.

 

      Производството е прекратено, докато Сарафов   „бил“ гл. прокурор

Произнасянето по делото за кюлчетата е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор“ Борислав Сарафов, докато  Иван Гешев е бил в САЩ,  съобщава агенцията.

Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите“, уточнява Гешев. Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ“, казва Гешев.

Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обяснява главният прокурор

Заставам зад всеки прокурор, включително и зад този, който се е произнесъл по това досъдебно производство“, уточни Гешев. /бел.ред. – името на прокурора не се споменава от съображения за неговата сигурност. „Заставам и зад всеки български прокурор или магистрат, който стриктно спазва законите и конституцията на страната. Но в прокуратурата има законова процедура за служебен контрол на произнасянията като откази от образуване на наказателни производства. Сигурен съм, че колега от Апелативната прокуратура ще провери правилността на отказа, и това дали са извършени пълният обем от действия по разследването. Това е принципна позиция на магистрат“, казва Гешев.

На въпрос дали е възможно делото  да е прекратено под нечий натиск, Гешев  заявява: Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори. Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.

Бойко Борисов не е бил уведомен за прекратяването на досъдебното производство, свързано със снимките на чекмеджета с евробанкноти и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята му от времето, когато беше премиер,  заявиха от ГЕРБ в отговор на въпрос на БГНЕС.

 Записите повърждават мащабен заговор

Разпространените записи от Радостин Василев потвърждавали , че  има  мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“, казва Гешев.

Той коментира  още , че „всичко това потвърждава неговото становище, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“.

„Бог да пази България, защото наистина имаме нужда“, завършва традиционно изявлението си главният прокурор.

Пред БНТ Гешев коментира и приетия вчера от парламента механизъм за контрол на главния прокурор. Той повтори, че според него текстовете са противоконституционни и щом законът бъде бъде обнародван ще  сезира Конституционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на ВНС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.