Последни новини
Home / Гостува ни / Радев към Денков: Премислите оползотворяването на мандата, който след изтеклите записи е дискредитиран

Радев към Денков: Премислите оползотворяването на мандата, който след изтеклите записи е дискредитиран

Defakto.bg

Като президент, като върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат – при положение и след изтеклите записи, да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия –  след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания. Заради торпилирането на  българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяването на МВР и дискредитирането на лидери на европейските институции и името на България„.

Това  каза  президентът Румен Радев, преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание –  „Продължаваме промяната –  Демократична България“. Президентът направи уговорка, че познава отдавна и уважава самия Николай Денков.

Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция, искам това да е много ясно,  аз съм длъжен съм да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, също така на съхраняването на имиджа на България пред вашите европейски партньори, ви призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран„, заяви президентът.

        Николай Денков, който прие мандата, заяви:  „Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България.“  Той отбеляза, че  най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания.  Посочи, че  е много важно парламентът да работи, като отбеляза, че чакат промени в антикорупционното законодателство, в Наказателния кодекс,  а и при възможност и в Констиуцията и др.

През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство, което да изпълни задачите, които са залегнали в нашата управленска и законодателна програма. Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено и стабилно правителство„, каза Денков.  И още: „Знам, че задачата е трудна, деликатна, както казахте, но не е невъзможна“, обърна се към президента Николай Денков. А държавният глава отговори:  „Надявам се да осъзнавате риска и отговорността„.

Знам, никога не съм се плашил от трудностите„, заяви на Денков.

Според Конституцията, ако в  в седемдневен срок  не бъде предложен състав на Министерския съвет,  президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да излъчи  кандидат за министър-председател.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.