Последни новини
Home / Законът / Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

Defakto.bg

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви пред журналисти в парламента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев напомни, че в редовния кабинет е имало вицепремиер, който е отговарял за тази дейност, макар да не спомена конкретно името на Калина Константинова.
Знаете, че съм ръководител на Националния оперативен щаб. След като поработи щабът достатъчно дълго, мисля че урегулирахме добре тази дейност. Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление бяха констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, включително и създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес“, заяви Демерджиев.
Той изтъкна, че за сравними периоди от пет месеца служебното правителство е отпуснало 43 млн. лв, а предишното редовно правителство – 150 млн. лв. за подпомагане на бежанците:
„За пример ще дам, че над 43%  са изплатени на 24 физически лица,  които са посочени като лица за контакт, на 42 дружества, което  поражда много въпроси. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, които не е ясно кой е подпомогнат, както и броя на лицата, които са подомогнати. А стресиращите факти са, че най-вероятно са подмогнати т.нар. мъртви души – хора, които само по документи се намират в определени хотели“, каза министърът.
Демерджиев предупреди, че има опасност от връщане на европейски средства, с които е финансирана дейността по подпомагане на бежанците от Украйна

„В началото на започването на тази дейност през февруари 2022 г. отговаряше редовният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията са се извършвали от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани „мъртви души“ – хора, които само по документи са били настанявани в хотели“, предположи  Демерджиев.

Очаква се в сряда Калина Константинова да обяви своята версия по случая.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.