Последни новини
Home / Законът / Емил Дечев за НПК : Един от големите пробиви е разкачването на гл. прокурор от председателите на ВКС и ВАС

Емил Дечев за НПК : Един от големите пробиви е разкачването на гл. прокурор от председателите на ВКС и ВАС

Defakto.bg
Емил Дечев, заместник – министър на правосъдието

В петък се очаква в „Държавен ведстник“ да бъде обнародван новия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на неговите заместници, въведен с промени в НПК и ЗСВ. Това заяви Емил Дечев, зам.- министър на правосъдието пред БНР.

В 3-дневен срок след обнародването ще влезе в сила. В 14-дневен срок трябва да се посочат съдиите, които писмено са се съгласили да участват в списъка, който ще се изготви от Наказателната колегия на ВКС и от който, при наличие на сигнал за извършено престъпление от страна на главния прокурор, ще бъдат избирани да разследват. Това ще става на принципа на случайния подбор. Ще се избира съдия, който ще се предлага от заместник-председателя на ВКС на Прокурорската колегия, която ще го назначи за прокурор във ВКП, за да разглежда сигналите“.

Дечев призова наказателните съдии да бъдат отговорни.

„Много неща са заложени на карта. Дали ще станем нормална правова държава и едно лице, като главния прокурор, най-после ще стане отговорно. Тук опираме и до правната сигурност, до приемането в Шенген“.

До момента са известните два сигнала срещу главния прокурор –от Борислав Сарафов и от неправителствената организация „Боец“, каза Дечев. „Те са подадени преди влизането в сила на закона. Прокурорите, които сега работят по тях, ще прекъснат работа в очакване на избор на временно назначен прокурор по механизма за разследване. Той ще прецени дали са налице достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство“.

Прокурорът, който ще може да разследва главния прокурор и заместниците му, ще бъде като всички останали, макар че е работил преди това като съдия, отбеляза зам.министърът.

Предварителната проверка на сигналите за престъпления срещу главния прокурор ще се извършва от разследващи полицаи, които ще бъдат подчинени на този прокурор. Ако той пожелае, ще може да извършва сам тези предварителни проверки“.

Ако се стигне до привличане на главния прокурор като обвиняем, делата на разследващия го, могат да бъдат преразпределени на неговите колеги, обясни още заместник-министърът.   Той напомни и друга промяна в закона, според която в 3-месечен срок трябва  да се проведат нови избори за парламентарната квота във ВСС.

Парламентът не успя да избере 11-те члена на ВСС, за които е задължен по Конституция. Предвижда се нов избор и за т.нар. магистратска квота“. 

Дечев коментира и питането на главния прокурор дали е възможно новият ВСС да стартира в непълен състав, както и очакваното му  искане за противоконституционност на законовите промени.

Дали това ще спре действието им зависи от образуването на конституционно дело и дали Конституционният съд ще прецени, че това, с което е сезиран, е допустимо за разглеждане по същество. Ако прецени, че е  и е стартирала процедура за освобождаване на главния прокурор във ВСС, ВСС ще бъде задължен да я спре. Но ако ВСС вече се е произнесъл и го е освободил, това ще е приключила процедура. В момента тече едно надбягване на две различни сили, всяка със своята процедура.

Няма противоконституционна норма в частта, отнасяща се до механизма за разследване на главния прокурор от съдия, който временно ще изпълнява функциите на прокурор, категоричен е заместник-министърът.

Няма нарушение на принципа на разделение на властите. Това не е извънредно правосъдие. Има утвърдена практика по Европейската конвенция за правата на човека, съгласно която за да има дискриминация не е достатъчно да има неравно отношение или различни процедури спрямо едно лице, съпоставено с другите лица, ако това лице е в различно отношение спрямо тях„.

Една от най-големите грешки през последните 33 години е главният прокурор да върви в един и същи пакет с председателите на ВКС и ВАС, смята Емил Дечев.  „Един от големите пробиви е разкачването му от председателите на двата върховни съда„, отбеляза  той.  Законът предвиди изборът и освобождаването на главния прокурор да става с 13 гласа, а на председателите на ВКС и ВАС със 17. Също и, че за заварените процедури пред ВСС срещу действащия главен прокурор, ще се прилагат новите правила.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.