Последни новини
Home / Законът / Пламен Тончев, шеф на ДАНС: Съветник на експремиер е предоставял класифицирана информация на гражданин на РСМ

Пламен Тончев, шеф на ДАНС: Съветник на експремиер е предоставял класифицирана информация на гражданин на РСМ

Defakto.bg
Пламен Тончев, председател на ДАНС

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев  съобщи в парламента  за установен случай, при който съветник на български министър-председател е  съгласувал нерегламентирано българските позиции с гражданин на Република Северна Македония.

В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Република Северна Македония“, посочи Тончев от трибуната на парламента.

Отговорът  бе  след въпрос на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ дали  съветник на бивш премиер е предоставял нерегламентирано класифицирана информация на Северна Македония,  като я е консултирал за присъединяването ѝ към ЕС.

Пламен Тончев не назова името, но заяви, че последният редовен кабинет (на Кирил Петков )„не е обслужвал националния интерес“.

По отношение на лицето, което ние сме установили, има образувано досъдебно производство, че предоставя за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес на чужд гражданин, гражданин от Република Северна Македония (РСМ). Имаме информация, че индиректно – не на посолство, но на държавен служител, разбира се, е предоставена тази информация, която след това е искано да бъде представена като официална информация на Република България от страна на министъра на външните работи, тогава госпожа Генчовска. Поведението на някои министри, които са били в кабинета, редовния, определено не защитаваха националния интерес.“

Впоследствие е установено „специално изтриване“ на данните, които служителите на ДАНС са възстановили, стана известно от думите на Тончев.

Отговорът на Пламен Тончев бе след въпрос на народния представител на „Възраждане“ Ангел Георгиев.

Предоставяна ли е информация в течение на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяването към ЕС? Имало ли е теч на информация към македонската държава, били ли са те подготвени предварително за стъпките на българската държава? Препращани ли са мейли скришом от български служители към такива на Република Северна Македония? Известявани ли са те в телефонни разговори? Предоставяни ли са им секретни документи?“, попита депутатът от парламентарната трибуна.

По време на изслушването думата взе и председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който заяви предположение, че изнесената от председателя на ДАНС информация се отнася до Весела Чернева, която е заемала поста на съветник на бившия премиер Кирил Петков. Според Тошко Йорданов тя е водила разговори с представители на Република Северна Македония „зад гърба“ на тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска.

В  отговор на въпрос на Хамид Хамид от ДПС Тончев, че лице в качеството си на шеф на кабинета на бившия премиер Кирил Петков (Лена Бориславова), е взела документ с гриф „Секретно“, свързан с „Турски поток“, надраскала е насоки по него и го е предала на журналиста от „Бърд“ Атанас Чобанов. Информацията била филтрирана така, че да съдържа материали само за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за президента Румен Радев.

Изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заедно с други ръководители на службите за сигурност, бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на ВНС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.