Последни новини
Home / Без категория / Съветът по съдебна реформа: Нужни са законови промени за по – добро фуциониране на ИВСС и процедурите по конкурси и атестиране на магистрати

Съветът по съдебна реформа: Нужни са законови промени за по – добро фуциониране на ИВСС и процедурите по конкурси и атестиране на магистрати

Defakto.bg

Създадохме работна група за подобряване и ускоряване на процедурите при провеждане на конкурсите и атестирането в съдебната система и промени в института на командироването.“

Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков днес по време на заседанието на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от МП.

Министърът  допълни, че предмет на обсъждане ще са и законодателни предложения за подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и избягване на риска от политическо влияние чрез включване на органите на съдебната власт в подбора на неговите членове.
Дейността на работната група ще е под ръководството на зам.-министър Юлия  Ковачева.

По време на заседанието членовете на Съвета приеха Анализа на ВСС за „Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“ по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г.
Обсъдени са и  предложения на законодателни изменения във връзка с Препоръка 2 от третия Годишен доклад за върховенство на правото в ЕС за подобряване на функционирането на Инспектората към ВСС.
Анализът, както и законодателните предложения по тази теми ще бъдат обсъдени в работната група за промени в ЗСВ, заяви Зарков.

Съветът подложи на дискусия и предложенията за законодателни промени за въвеждане на възстановително правосъдие, разработени от съдии в сформирана работна група от ВСС.  Бе изтъкнато, че за определен вид дела е възможно и в момента да се започне прилагане на възстановителни практики в два пилотни съдебни района, като основният акцент е работата с непълнолетни подсъдими и обвиняеми.
По думите на министър Зарков това е един от успешните проекти, финансиран от НФМ, по който ВСС работи. „Има поставена добра основа в Министерството на правосъдието, като възстановеният Съвет за криминологични изследвания и развитите законодателни процеси, така че всички представени днес предложения ще бъдат разгледани и обсъдени“, увери министърът на правосъдието.

На днешното заседание Съветът прие проекта на Годишен отчет за дейността на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система за 2022 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Само ВНС може да направи промени в статута на служебното правителство

Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство не може да бъде направена от …

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.