Последни новини
Home / Законът / Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Defakto.bg
Андрей Янкулов

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това коментира  в профила си във Фейсбук Андрей Янкулов, старши експерт в АКФ.

Повече от ясно е, че по сложеното на вълшебното килимче дело „Барселонагейт“ (където в продължение на години се превеждаха някакви документи от Испания, само преди няколко дни според Гешев нямаше да приключва скоро, а днес уж вече има събрани достатъчно доказателства за пране на пари) не се провежда наказателно преследване. Това е политически акт, маскиран като наказателно преследване. Виждали сме го много пъти, знаем как свършва.

Но какво може да се случи на Борисов? Процесуално иде реч, ако даде имунитета си?

Нищо.

Най-много едно задържане за срок до 72 часа. Което се постановява безконтролно от прокурор. Да, не е приятно, но много хора за по-малко изкараха месеци, ще го преживее. Вече го няма Спеца, на който доказателства за „постоянно“ задържане не му трябваха (и който ГЕРБ бранеше). Като отиде искането за „постоянна“ мярка в СГС, какъв мислите е шансът по делото наистина да има читаво обвинение и читави доказателства, че и доказана опасност Борисов да се укрие или да извърши друго престъпление, за да попадне в ареста… Близо до нулата.

Борисов няма причина да се страхува от наказателното преследване срещу себе си, защото не можа напълно да овладее съда, особено наказателния.

Че ще го разследват докато си е на свобода, да, не е приятно, но какво пък толкова в крайна сметка.

Като стиска имунитета си, дискредитира не само себе си, а и всички, които се мъчат в тази ситуация да направят нещо полезно, защото ги изправя пред поредния избор без верен ход.

Междувременно в парламената  опозицията  обяви, че ще подкрепи искането на прокуратурата за сваляне на  имунитета на Борисов.

„Ще го подкрепим. Единствената законна процедура за довършване или продължаване на така нареченото дело Барселонагейт. Всички знаем от 2020 г., че има такова дело. Законната процедура е именно тази – прокуратурата иска имунитета, този, на който му е поискан имунитетът, си дава имунитета, ако няма притеснения, каза Георги Свиленски от БСП.   „Интересното е, че тези, които се опитаха и го арестуваха незаконно, тези дни мислят схеми как да го спасят“, каза още Свиленски, като визира ПП и огласените от Радостин Василев записи от техния Национален съвет, в които лидерите на партията разкриват, че Христо Иванов се е заел със схема как да бъде удържан имунитетът на Бойко Борисов поне в следващите шест месеца.

От „Има такъв народ“ също потвърдиха, че ще гласуват „за“ свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ. „ИТН сме казали, че никой не е над закона. И ако има достатъчно доказателства, дали си казва Радостин Василев, или Бойко Борисов, трябва да си носи отговорност за действията. По-рано Костадин Костадинов от Възраждане обяви, че партията му ще подкрепи искането за сваляне на имунитета на Борисов.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.