Последни новини
Home / Законът / Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Defakto.bg

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, -известен като Пепи Еврото, затова, че от 2018-та до 29 май  2023 година  е принуждавал със заплаха различни лица  да направят нещо против волята си, както и за това, че без надлежно разрешение е използвал специално техническо средство за негласно събиране на информация.

Обвинението е задочно, защото Петров не е бил открит при съвместната акция на прокуратурата и ГДБОП, сочи прокуратурата. Той е обявен за общодържавно издирване.

В рамките на разследването  са разпитани свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси в София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай, че бъдат събрани доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност и на други лица, информират от Софийската районна прокуратура.

По-рано бившата съпруга на бившия следовател Петьо Петров  разпозна неговия почерк в огласеното писмо от главния прокурор Иван Гешев, в което ултимативно му се дава срок да подаде оставка. „Няма вариант да е писано от друг човек. Просто 8 години живях с него. Всичко, което казва съм записвала. Бях негов стенограф. И много добре познавам стила му.  В това писмо аз съзирам него. Просто по този начин да вдигнеш ръка да налетиш на главен прокурор на държава от ЕС, това говори или за много сериозен ментален срив, или за това, че някой стои зад теб, много сериозен„.

Малко преди 14:00  по разпореждане на прокуратурата служители на ГДБОП задържаха пред входа на БТА Кристиян Христов, който трябваше да даде пресконференция в Националния пресклуб на агенцията на тема: „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“.  Христов не е оказал съпротивал, макар и няколко минути да е настоявал първо да даде преконференцията и след това да  бъде отведен от полицаите. Служителите на МВР не се съгласили и заявили че трябва да тръгне с тях  и едва след това ще може да даде пресконференция.

Формалният собственик на дружествата „Изамет“ Кристиян Христов има връзка със скандала, станал известен като ,,Осемте джуджета”. Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури, пише в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде.

Разследващият журналист  Николай Стайков  заяви пред БНР, че днес е говорил с Кристиян  Христов, който изразил желание да  разговаря  с АКФ.  По късно пред БТВ Христов заяви, че е участвал в няколко протеста,  включително  пред ВСС срещу агнешките главички,  организирани от Любена Павлова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах за протестите бяха по около 100-150 лв. за протест“, каза Кристиян Христов

Вътрешният министър призова служителите на МВР да не бъдат замесвани във войните на  прокуратурата.

Съобщението

Във връзка с големия медиен интерес, относно съвместната акция на Софийска районна прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, проведена на 30.05.2023г. на няколко адреса в гр. София, съобщаваме следното:

На 29.05.2023 г. Софийска районна прокуратура се самосезира след разпространена информация в медиите, касаеща извършени престъпления по чл. 143, ал.1 и по чл. 339а, ал.1 от НК.  По случая е образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен П.П., но постановлението за привличане към момента не му е предявено,  тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

До момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на гр. София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.